ТРЪМП ПОДОЗИРА, ЧЕ ФБР Е ВНЕДРИЛО ЧОВЕК В ЕКИПА МУ

epa06554719 US President Donald. J. Trump meets with state and local officials on school safety at The White House in Washington, DC, USA, 22 February 2018.  EPA/Chris Kleponis / POOL

„Ако това е вярно, това е най-големият политически скандал на всички времена“ написа в Туитър американският президент

Американският президент Доналд Тръмп засили нападките си срещу Министерството на правосъдието, като намекна, че ФБР може би е внедрило свой информатор в предизборния му щаб през 2016 г. или е вербувало някого от кампанията му, съобщи Ройтерс. Подобна информация се съдържа и в публикация на вестник „Вашингтон пост“.

Университетският преподавател се срещнал със Сам Кловис, съпредседател на кампанията на Тръмп. През лятото на 2016 г. академикът предложил услугите си да дава външнополитически съвети на Кловис, а също така и на Картър Пейдж и Джордж Пападопулос, които също бяха от кампанията на държавния глава. В статията изданието пише, че професорът отдавна работи за ФБР и ЦРУ. „Вашингтон пост“ пише, че той най-вероятно е разследвал вероятността за руска намеса и контакти на Москва с Тръмп.

ръмп се въздържа да обвини бюрото, че го е шпионирало и предпочете да говори за сведения, че най-малко един човек от ФБР бил „имплантиран“ с политическа цел в кампанията му, но не каза чии са тези твърдения. „Ако това е вярно, това е най-големият политически скандал на всички времена“, написа Тръмп в Twitter.

Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, който сега е един от личните адвокати на президента, почти незабавно омаловажи спекулациите на Тръмп за някакъв информатор. Пред CNN той каза, че той лично не е сигурен, че е имало такъв човек, и добави, че и президентът не е сигурен. Нито Тръмп, нито Джулиани дадоха някакви доказателства за внедряване на някого от правителството в щаба на Тръмп. Дълго време ни се казваше, че е имало някакво проникване, каза Джулиани. По едно време президентът мислеше, че е бил подслушван, добави той.

Според в.“Ню Йорк таймс“ ФБР е ползвало услугите на таен осведомител по време на разследването за действията на екипа на Тръмп по време на предизборната кампания. Според източници на вестника такава роля играел американски университетски преподавател, работещ във Великобритания. Той поддържал връзка с двама души, които тогава били съветници на Тръмп – Джордж Пападопулос и Картър Пейдж. И двамата са разследвани във връзка с твърденията за евентуална намеса на Русия в американската предизборна кампания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *