ТРЪМП ОСВОБОДИ МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО И ГЛАВЕН ПРОКУРОР ЗА ОСПОРВАНЕ НА НЕГОВО РЕШЕНИЕ

Trump bgnes

Сали Йейтс открито разкритикува решението му да се забрани достъпа на бежанци от седем мюсюлмански държави в САЩ

В официалното съобщение по въпроса администрацията на Тръмп посочва като мотив за освобождаването на Йейтс именно несъгласие с имиграционната политика. Йейтс изказа съмнения относно законността на новите мерки. Тя призова прокурорите от Министерство на правосъдието да не защитават неговата спорна изпълнителна заповед.  В изявлението на Белия дом се изразява съжаление, че тя е „предала“ правосъдното министерство с позиция за заповед в интерес на американския народ. Йейтс бе назначена по време на управлението на Барак Обама и изпълнява длъжността до избора на нов главен прокурор.

Тръмп е уволнил и началника на Службата за митнически и граничен контрол Дейниъл Регсдейл и назначи временно на негово място Томас Хоуман. Службата е подчинена на министерството на вътрешната сигурност, оглавявано от Джон Кели. Не се съобщават причините за уволнението на Регсдейл, но се предполага, че то е свързано с проблемите, възникнали около приложението на указите на Тръмп за ограничаване на имиграцията в САЩ, уточнява БТА.

Припомняме, че по-рано държавният глава подписа указ, въвеждащ забрана за влизане в страната на граждани от редица преобладаващо ислямски страни. Документът бе критикуван от множество лидери, във и извън страната. Междувременно, продължават многобройните протести срещу президентския указ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *