ТРЪМП ОБЯВИ, ЧЕ КНДР ИЗОСТАВЯ ЯДРЕНИТЕ ОРЪЖИЯ, А САЩ ПРЕКРАТЯВА ВОЕННИТЕ УЧЕНИЯ В РЕГИОНА

Trump Singapur bgnes

Според американския президент срещата му с Ким Чен-Ун била  „честна, пряма и продуктивна“

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун обещаха да работят за Корейски полуостров без ядрени оръжия. В същото време Вашингтон пое ангажимента да предостави гаранции за сигурност на Пхенян, съобщи Ройтерс. САЩ ще обмисли и прекратяване на военните учения в Южна Корея.

Това стана ясно от думите на президента на Съединените щати Доналд Тръмп на пресконференция след историческите разговори с лидера на КНДР Ким Чен-ун в Сингапур по-рано днес, съобщават „Гардиън“ и „Стрейт таймс“.

В изявлението обаче липсват подробности  как точно ще се случат тези обещания. „Президентът Тръмп пое ангажимент да предостави гаранции за сигурност на КНДР и председателят Ким Чен-ун потвърди своя твърд и непоколебим ангажимент към пълна денуклеаризация на Корейския полуостров“, гласи текстът.

Според Тръмп КНДР има потенциал да бъде страхотно място. Той разказа, че с Ким Чен-ун са прекарали интензивни часове, но въпреки това Тръмп обяви, че санкциите ще останат.

Американският лидер благодари на Сингапур за домакинството, а също така похвали лидерите на Южна Корея, Китай и Япония. Той не пропусна да благодари и на Ким за смелата стъпка, която направи за народа си. Доказа, че е възможна реална промяна, изтъкна американският лидер и добави, че враговете наистина могат да се превърнат в приятели.

Тръмп каза, че процедурата по премахване на ядрените оръжия от полуострова може да започне „много, много бързо“. Няма ограничения, които Северна Корея да не може да преодолее, ако се откаже от ядрените оръжия и се ангажира с търговия, смята лидерът на САЩ. Тръмп разкри, че Ким Чен-ун се е съгласил да унищожи „голям“ полигон за изпитание на ракети.

Американският държавен секретар Майк Помпейо и севернокорейски представители ще проведат възможно най-скоро по-нататъшни преговори. „Не е ясно дали по-нататъшни преговори ще изпълнят целта за денуклеаризация“, каза Антъни Руджиро, старши сътрудник във вашингтонския мозъчен тръст Фондация за защита на демокрациите. По думите му същото се е говорело преди 10 години, когато САЩ се оттеглиха от преговорите, като не е направена и крачка напред.

Двете страни постигнаха споразумение за връщане на тленните останки на военнопленници, включително незабавно репатриране на вече идентифицираните. Ако съвместното изявление доведе до трайно размразяване на отношенията, това може да промени из основи ситуацията по сигурността в Североизточна Азия, също както визитата на американския президент Ричард Никсън в Пекин през 1972 г. доведе до промяна на Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *