ТРЪМП НАМЕКВА ЗА ВОЕННА ИНТЕРВЕНЦИЯ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА

Guaydo bgnes

Опозицията на Мадуро преговаря с военни и правителствени служители ад признаят Хуан Гуайдо за президент

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не изключва вероятността да използва военна сила във Венецуела, съобщава The Hill. По-рано този месец в разговор със сенатор Линдзи Греъм американският лидер е повдигнал идеята за използване на военна сила в латиноамериканската държава.

Греъм е споделил информацията пред Axios, заявявайки пред медията, че Тръмп го е попитал какво мисли за използването на военна сила в държава, където САЩ действат за промяна на режима. „Ясно, вие трябва да забавите, това може да бъде проблематично“, казал Греъм пред американския лидер, според Axios.

Тръмп отговорил: „Добре, изненадан съм, вие искате да нападнем всеки“. „И аз отвърнах: „Не искам да нападаме никого, искам само да използваме армията, когато нашите интереси в националната сигурност са под заплаха“, отбеляза сенаторът пред медията. Той добави, че Тръмп „наистина е „ястреб“ (поддръжник на агресивна външна политика) щом стане въпрос за Венецуела.

Междувременно администрацията на Тръмп обяви вчера, че признава съюзника на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, Карлос Алфредо Векио за дипломатически представител на Венецуела в САЩ, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес. Векио е бивш помощник на Леополдо Лопес, друг опозиционен лидер, който е под домашен арест във Венецуела. Той избяга от родината си по време на антиправителствените протести през 2014 г., за да избегне арест.

Венецуелската опозиция преговаря с благоразположени към нея военни и правителствени служители, заяви лидерът й Хуан Гуайдо в интервю за вестник Washington Post. „Разговаряме с правителствени служители и с представители на армията. За тях това е изключително деликатно от гледна точка на личната им сигурност. Срещаме се с тях, но дискретно“, разкри Гуайдо.

Антонио Риверо, венецуелски генерал в изгнание в Маями, обяви, че е разговарял с военни с всякакви чинове, които са недоволни от Мадуро, но се страхуват изцяло да скъсат с него. „Много от войниците са отчаяни. Въоръжените сили вече са сломени“, каза Риверо.

В интервюто за Washington Post Гуайдо казва също, че опозицията ще се опита да достави във Венецуела храна благодарение на обещаните от Съединените щати като помощ 20 милиона долара и предложения от Колумбия, Бразилия, Аржентина, Парагвай и Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *