ТРЪМП НАЛОЖИ ВЕТО НА ЗАКОНА ЗА ОТМЯНА НА ИЗВЪНРЕДНОТО МУ ПОЛОЖЕНИЕ

Ttrump reuters

Това е първото му президентско вето от встъпването му в длъжност

Американският президент Доналд Тръмп наложи вето на решението на Конгреса в САЩ да отмени извънредното положение по границата с Мексико, информира „Ройтерс”. Това е първият път от встъпването си в длъжност в Белия дом, в който държавният глава на САЩ се възползва от това свое право.

До тази ситуация се стигна, след като 12 републикански сенатори се присъединиха към инициативата на демократите и гласуваха за отмяна на извънредното положение. Така законът беше приет от Сената, където републиканците имат мнозинство.

Тръмп подписа ветото на официално събитие в Овалния кабинет, заобиколен от служители на митниците и граничните служби. Присъстваха и близки на убити от нелегални мигранти. Главният прокурор Уилям Бар също беше на събитието.

Припомняме, Тръмп обяви национално извънредно положение, за да може да финансира строителството на граничната стена, която беше сред основните му предизборни обещания.

За да преодолее ветото, Конгресът ще се нуждае от мнозинство от 2/3 и в двете камари. Спред експерти, това е малко вероятно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *