ТРЪМП КЪМ ПУТИН: СВЕТЪТ ИСКА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ НАС

Helsinki bgnes

Двамата президенти се надхващаха – Путин забави пристигането си с час, Тръмп закъсня в двореца; в Хелзинки ги очакваха 13 протеста

Ръкостискане за около 3 секунди и позиране пред фоторепортерите. Така започна дълго чаканата първа самостоятелна среща между президентите на САЩ Доналд Тръмп и Русия Владимир Путин днес в президентския дворец във финландската столица Хелзинки.

Самолетът на руския държавен глава кацна със закъснение минути след 13 ч. българско време, а това бе изтълкувано от някои като тактически ход с цел печелене на психологическо предимство. 26 минути по-рано кортежът на американския президент и съпругата му Мелания вече беше тръгнал за президентския дворец – мястото на срещата, пише „Гардиън“.

„Очевидно закъснението е нещо, което той е можел да избегне, така че в него има някакво намерение“, коментира бившият посланик на САЩ в ООН Томас Пикеринг. Вероятно за да „отвърне на удара“, Тръмп е накарал кортежа да се забави и е пристигнал със закъснение в двореца, пише още британският вестник.

40-ина минути след 13 ч. българско време най-после кортежът на руския президент дойде.

Предвидено е първоначално двамата президенти да разговарят очи в очи, в присъствието само на преводачите си. След това ще се състоят руско-американски преговори във формат работен обяд, с участието на някои членове на делегациите, съобщи по-рано външнополитическият съветник на Путин Юрий Ушаков. След това лидерите ще проведат съвместна пресконференция. Предвидено е изказване на президентите, след което те ще отговорят на четири въпроса: по два от всяка страна.

В изказване посветено на предстоящата среща Тръмп обаче не споменава намесата на Русия в американските избори, Сирия, Северна Корея, НАТО, нито Украйна. Дали някоя от тях ще бъде включена засега е въпрос без отговор. Путин не е коментирал срещата и отношенията със САЩ, но говорителят му Дмитрий Песков коментира, че президентът се надява срещата да е „бебешка стъпка“ към възстановяване на изключително лошите отношения между двете страни.

Двамата президенти вече разговарят на четири очи, само в присъствието на преводачите си.

Няколко протестни действия се провеждат във финландската столица в навечерието на срещата на Владимир Путин и Доналд Тръмп. Протестите са концентрирани в центъра на града, съобщава ТАСС от мястото на събитието. Младежкото крило на финландската правителствена Национална коалиционна партия провежда протест в парка Еспланада, който се намира в близост до президентския дворец, където Путин и Тръмп ще се срещнат по-късно. Активистите настояват американския лидер да промени търговската си политика, по-специално да преразгледа решението за налагане на вносни мита върху стомана и алуминий. Демонстрантите развяват плакати с надпис: „Направи така, че Америка отново да търгува.“

Друга акция се провежда от организацията за защита на правата на човека „Амнести интернешънъл“ на площада до централната железопътна гара. Участниците са издигнали няколкометров лозунг: „Направи човешките права отново значими“. Членове на „Грийнпийс“ пък са окачили на 64-метровия купол на църква в столицата огромно червено знаме с надпис с бели букви: „Стоплете нашите сърца, а не нашата планета.“ Организацията съобщи, че е получила разрешение от църковната енория за това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *