ТРЪМП: ЗАПОЧВАМЕ СЪВМЕСТНА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ С ФРАНЦИЯ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СРЕЩУ СИРИЯ

Siriya bgnes

Тази нощ бомбардировките продължиха 50 минути, изстреляни са над 100 ракети срещу 3 цели край столицата Дамаск и край град Хомс, много от ракетите са свалени от ПВО на Сирия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е дал нареждане за началото на съвместна военна операция с Франция и Великобритания срещу Сирия в отговор на предполагаемата атака с химическо оръжие, извършена в сирийския град Дума преди седмица. „Наредих на американските въоръжени сили да започнат нанасянето на точни удари по целите, свързани с производството на химически оръжия от сирийския диктатор Башар Асад“, съобщи Тръмп от Дипломатическата стая в Белия дом, наричайки Асад „не човек, а чудовище“. Той добави, че бомбардировките ще бъдат извършени съвместно с Франция и Великобритания и че целта на акцията е да се „установи силен възпиращ ефект върху производството, разпространението и използването на химическо оръжие“.

Непосредствено след това САЩ, Великобритания и Франция бомбардираха правителствени цели в Сирия в операция, започнала рано сутринта и насочена срещу предполагаеми обекти с химически оръжия. Три цели са поразени при еднократен удар – една при Дамаск и две край Хомс. От Пентагона съобщиха, че при операцията няма загинали американски военни. Началникът на щабовете на американската армия Джоузеф Дънфорд заяви, че цел на удара са били обекти за изследване, развитие, производство и тестване на химическа и биологическа военна техника.

Британският премиер Тереза Мей също направи изявление, в което увери, че целта не е да бъде сменен режимът в Дамаск. Ще бъде направено нужното, за да се избегнат цивилни жертви.  Няма алтернатива на тези удари, заяви Мей. Тя призна, че това е първото подобно решение, което взема като британски премиер и не е било взето леко.

Лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин обаче направи остро изявление, като поиска доказателства за вината на Асад.

Изявление по случая направи и френският президент Еманюел Макрон. Червената линия в Сирия бе пресечена, обяви той. Операцията е „срещу нелегалния химически арсенал на Сирия. Париж няма съмнение със вината на Асад“, гласи изявлението на държавния глава.“

Представителят на Русия в ООН Василий Небензя от своя страна определи поведението на Запада като незаконни военни действия срещу суверенна държава.

Значителна част от над 100-те ракети, изстреляни срещу Сирия, е свалена от сирийските ПВО, посочват от руското Министерство на отбраната. „Сирийската система за ПВО води противовъздушен бой. Значителна част от крилатите ракети и авиационните ракети клас „въздух-земя“ са свалени, докато са летели към целите“, заявяват от ведомството. Ударите са нанесени от два кораба на ВМС на САЩ от Червено море, тактическата авиация над акваторията на Средиземно море, а също така от американските стратегически бомбардировачи В-1В от района на Ет-Танаф, добавят от министерството.

Сирийското министерство на външните работи осъди западните удари като „брутална и варварска агресия“, часове след като САЩ, Франция и Великобритания започнаха съвместна операция срещу военните обекти на режима, предава AFP. Според официално заявление на министерството ударите целят блокирането на разследването на ОЗХО по предполагаемото нападение с химическо оръжие в град Дума край Дамаск. „Атаката цели спирането на работата на мисията и разрушаването на резултатите“, пише в официалното заявление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *