ТРЪМП В НАСТЪПЛЕНИЕ: ВЪВЕЖДА ДОПЪЛНИТЕЛНИ МИТА СРЕЩУ КИТАЙ

USA China bgnes

Пекин се зарече да отвърне на удара на САЩ с митата за 200 млрд. долара

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп реши да въведе нови мита върху стоки от Китай на стойност 200 млрд. долара, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на представителя на САЩ Робърт Лайтхайзър. Според него митата ще засегнат още 10% от стоките, внесени от Китай.

Същевременно, според източници на в. „Уолстрийт джърнъл“, Белият дом решил да въведе допълнителните мита в отговор на действията на Китай, който въведе 25% мито върху вноса на американски стоки. Въпреки това властите на САЩ очакват да продължат преговорите с Пекин за търговията.

Китай разкритикува остро последната заплаха на САЩ за увеличаване на митата като „напълно неприемлива“ ескалация на тяхната търговска война и се зарече да защити своите „изконни интереси“, съобщава „Асошиейтед прес“.

Министерството на търговията на Китай не разкри конкретни детайли в какво ще се състои ответният удар, но Пекин по-рано заплаши с „всеобхватни мерки“. Това предизвика опасения, че може да надхвърли увеличаването на митата от страна на Вашингтон, като наруши операциите на американските компании в Китай.

Спираловидният конфликт заради жалбите на САЩ относно китайската технологична политика доведе до предупреждения, че може да охлади глобалния икономически растеж. Вашингтон обвинява Пекин в кражба или притискане на компании да предоставят технологии и притеснителни планове за подкрепяно от държавата разработване на роботи и други области, които биха могли да подкопаят американското индустриално лидерство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *