Тройната коалиция загробва България с кредит с огромна лихва за „Южен поток”!

Алексей Милер„Южен поток” се очаква да закопае милата ни татковина с безкрайно плащане на огромен кредит с потресаваща лихва!

Сделката-трепач, с която се похвали ужким социално насоченото правителство, ще ни излезе прескъпо – има-няма четвърт милиард, твърдят експерти. За да се включим в проекта, трябва да се съгласим на кредит от 1.55 милиарда евро.

Заетите пари за българското правителство са осигурени от руския газов монополист „Газпром“. Страховитата сума върви с ужасяващо висока лихва, за която шефът на компанията Алексей Милер не каза и дума. Бизнесменът гостува в понеделник в Бългаярия, но понеже след изявлението не се допуснаха въпроси на журналисти, няма как да се разбере нищо официално. Говори се (непотвърдено, но не и невъзможно), че руснаците претендират за цели 8% лихва върху предоставените средства, твърди сайтът 3e-news.net, цитиран от offnews.bg.

Финансови специалисти обаче са категорични, че международни банки имат възможност да предоставят много по-изгоден заем за държавата. Кабинетът „Орешарски” направил опит да се пазари, но има ли благоприятен резултат – никой не ти казва! В най-лошия случай, при лихва от 8%, заемът ще коства на данъкоплатеца четвърт милиард лева.

Всъщност кредита донякъде ще е само стоков – т.е. тръби и оборудване, разбира се – произведени в Русия. Т.е. партньорите ни печелят от всичко – и от пласиране на асортимент, и от финансов ресурс.

При подобна договорка търгове не се провеждат и никой не ти гарантира прозрачност – нито за цената на оборудването, нито за кредита. Това от своя страна лесно може да доведе до трикратното поскъпване на тръбата, която ще премине през територията на България за последните година и половина – от 1.1 млрд. евро на 3.1 млрд. евро. Казват, че финансовия кредит ще се изплаща с приходите от транзитните такси. Досега си мислехме, че ще ги получава България, но ще отиват към братска Русия.

Източник: razkritia.com

Един коментар по “Тройната коалиция загробва България с кредит с огромна лихва за „Южен поток”!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *