ТРЕТИЯТ ПРОУЧВАТЕЛЕН МАНДАТ ЩЕ БЪДЕ ДАДЕН НА РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК

plevneliev-bgnes

Плевнелиев обяви намерението си в интервю пред БНТ

На въпроса на кого ще даде третия мандат Плевнелиев отговори: „Логичният избор би бил Реформаторският блок, казвам го с голяма степен на вероятност, без 100% гаранция“. В отговора си той на практика заяви и че пред него не стои възможността да даде мандата на Патриотичния фронт.

„Третият ще е последният ми мандат… Няма как да дам мандата на някой, който ще постави под въпрос европейското бъдеще на България и достойното представяне в НАТО, на политически сили, които няма да могат да ме убедят, че посоката, в която аз работя, ще бъде спазена с мандата, който връчвам“, каза президента по повод тази възможност.

В случай на невъзможност за съставяне на редовно правителство Плевнелиев подчерта, че ще спази конституционната процедура и ще назначи служебен кабинет с хоризонт 22 януари 2017 г., когато изтича мандатът му. След това е на ход новоизбраният президент Румен Радев.

Все пак Плевнелиев изказа убедеността си, че потенциалът на сегашното Народно събрание не е изчерпан и предупреди, че в следващото ситуацията може да се окаже още по-тежка. Той подчерта, че се раждат се все нови популистки проекти, хора с факли се разхождат по „Лъвов мост“, а в Харманли напрежението ескалира.

Плевнелиев подчерта, че не може да се организират предсрочни избори от служебно правителство и с Изборен кодекс, писан на коляно, под натиска на сценаристи, които хулят Конституционния съд, късат снимката на държавния глава и казват, че ако народа реши, всички трябва да носят зелени гащи. „Аз съм длъжен да се притеснявам. Като инженер, не толкова като президент, казвам,че има проблем, който не трябва да бъде замитан. Партиите трябва да си дават сметка какво ще стане, ако допуснат улицата да определя какво да е изборното законодателство“, каза държавният глава.

По повод обвиненията за това, че изборът му на служебно правителство е свързан с евентуалното му назначение за еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева Плевнелиев подчерта, че настоява премиерът Бойко Борисов по-бързо да проведе консултации и да назначи еврокомисар, като допълни, че неговото посочване би било конфликт на интереси. „За мен не е самоцел, не ме интересува тази позиция, аз съм президент, а не кандидат за еврокомисар“, каза Плевнелиев.

Президентът коментира още, че ситуацията в света в момента е изключително сложна – турският президент показва много ясно, че е изчерпал търпението си към Европа. Броят на кризите е рекорден, мигрантите, терористите, няма един град, който да не е потенциална мишена, ЕС изглежда слаб. Виждаме и избора в САЩ, който донякъде легитимира една бъдеща позиция на Русия в Югоизточна Европа за бъдещи позиции, каза Плевнелиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *