Тракерът „Замунда” отново в черен списък на САЩ

ЗамундаДесет от 23-те най-популярни сайта с пиратско съдържание са регистрирани в страни членки на ЕС, пише изданието „ИЮ обзървър“, цитирайки публикуван в сряда доклад на служба към американското Министерство на търговията. Един от тези сайтове е българският торент тракер „Замунда“ (Zamunda.net и Zamunda.se).

В доклада се посочва, че страните от ЕС, в които има хостнати пиратски сайтове, са Швеция (Baixedetudo.net, ThePiratebay.se), Полша (DarkWarez.pl ), Великобритания (Mp3Skull.com, PutLocker.com), Чехия (RapidShare.com), Испания (Seriesyonkis.com), Холандия (Uploaded.net ), Франция (Wawa-Mania.ec) и България (Zamunda.net), предават от 24chasa.bg.

Друг торент сайт – torrentz.eu, вероятно се хоства в Канада или Финландия. RapidGator.net се е преместил от Обединеното кралство в Русия, където са хостнати и „местните“ RuTracker.org и VKontakte.com.

Останалите сайтове от списъка са хоствани в страни като Антигуа и Барбуда, Канада, Китай, Виетнам.

Според документа тези сайтове, заради „глобалния си мащаб и популярност“, „подкопават важни сравнителни предимства на САЩ в областта на иновациите в ущърб на американските работещи“, тъй като голяма част от нелегално споделяната музика, филми или игри са дело на американски артисти и разработчици.

Докладът подчертава, че мерките за справяне с незаконното споделяне на продукти, интелектуалната собственост върху които е защитена, приема различни форми – от наказателни дела и многомилионни глоби, до глоби от порядъка на 600 долара.

Тази глоба – от 662 долара, всъщност се отнася за България. Докладът припомня, че през 2012 г. четирима души от Arenabg.com са глобени с 1000 лв., макар че сайтът е останал онлайн. Сега се твърди, че вече сървърите му са преместени в Канада.

Към момента, пише в доклада, има наказателно дело срещу Zamunda.net. Документът отбелязва, че сайтът неотдавна се раздели на две. Според текста Zamunda.net и Zamunda.se са хоствани в Швейцария, а оригиналната „Замунда“ сега се казва Zelka.org и се хоства в Холандия.

Българските торент тракери са много популярни не само в България, но и в останалите страни от региона, пише още в доклада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *