ТОТАЛЕН ВОДЕН РЕЖИМ ЗАПЛАШВА И ПЛЕВЕН И ЛОВЕЧ

Susha bgnes

В Плевенско вече спират водата през нощта, в Ловеч временно няма ограничения

Официално причината за това е липсата на валежи от юли, водосборите са в критичната си точка, а това затруднява снабдяването към областните центрове и към близо 20 селища. Водоснабдяването в двете области е в пряка зависимост от количеството подпочвени води, хванати в каптаж, и от нивата на реките „Черни Осъм“ и „Краевица“.

По тръба водата от трите източника стига до основна водоснабдителна група „Черни Осъм“. Максималният обем, който водопроводът може да поеме, е 900 литра вода в секунда. Когато количеството спадне под 500 литра в секунда, се налагат ограничения. В момента в системата „Черни Осъм“ влизат едва около 300 литра вода в секунда.

В Плевен жителите са на режим от месец, като вода няма през нощта. Същите ограничения важат и за десет села, на които помагат и помпени станции.

„Да се направи водохващане от водите на река Черни Осъм и по този начин да се реши въпросът в Троян, Ловеч и Плевен“, предлага кметът на Плевен Георг Спартански. Според него няколко десетилетия само се говори и нищо не се прави.

Засега в Ловеч режимът на водата е временно отменен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *