ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕРНИК МИНАВА НА ГАЗ ОТ ДОГОДИНА, НО ВДИГА ЦЕНИТЕ

Pernik

„Топлофикация Перник“ ще мине на газ в началото на май 2021 г. Това заяви изпълнителният директор на дружеството Любомир Спасов.

Планираната инвестиция е за около 6 млн. евро.

Ще бъдат закупени 3 когенератора, работещи на природен газ. Те са произведени от финландската компания „Wartsila“ по най–високи стандарти.  Така щели да се спестят  300 хил. тона годишно кафяви въглища. През зимните месеци, обаче градът ще продължи да се отоплява основно на твърдо гориво. Предстои изграждането на площадката, където ще бъдат разположени трите газови когенерации.

Относно цената на топлоенергията и топлата вода за потребителите Спасов добави, че може да се качи с до 10%.  Според него тези когенератори ще подобрят услугата на дружеството, защото ще бъдат подменени по-старите и неефективни парогенератори Трети и Четвърти.

За този отоплителен сезон перничани все още ще се отопляват основно на твърдо гориво.

А парите, които „Топлофикация – Перник“ ще връща на абонатите си, заради намалената цена на синьото гориво, е средно по три лева при изравнителните сметки. „Краят на ерата въглищната за перничани  наистина е близо. Засега все още е по-висока цената на газа, отколкото на въглища и за следващия отоплителен сезон такива се очертават нещата”, обясни  Спасов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *