ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: РАБОТАТА ПО ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ СПОРИ!

Donchev bgnes

Ресорният вицепремиер щял да захваща „кариесите“ на административното обслужване

Договорените средства към края на миналата седмица достигнаха 37,5% от бюджета на програмите, съфинансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове. Реално изплатените средства са над 10%, похвали се той и категорично отрече да има програми, по които няма плащания. Въпреки това вицето призна, че има сфери, в които по-трудно вървят проектите. Една от тях е околна среда, където забавянето е заради водните реформи. Другата е ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, но пък Дончев се надява в средата на лятото и там да тръгне реално изпълнение на проектите.

„Ако погледнем програмите от структурните фондове и инвестиционния фонд, договореното е 42,6% от бюджета на програмите. Реално изплатените средства са 9.96%“, обясни той и допълни. Обявени са над 190 процедури на стойност над 12 млрд. лева, сключените договори с бенефициентите са 3 500 на стойност 8.322 млрд. лева. Дончев също смята, че темпът на използването на европейските пари трябва да бъде бърз, ускорен и равномерен, защото са важни за българската икономика.

По друг наболял въпрос Дончев обяви: „Ядрото на реформата в административното обслужване се базира на служебен достъп до данните от регистри”. „Имаме кариеси, звена, където административното обслужване е безобразно, защото няма компютри, помещенията са неприветливи, има опашки, на които се чака по един ден“, констатира вицепремиерът. Дончев ирази надежда с общините да стартират процедура, свързани с регистрите. Идеята е да се започне с първите 12 регистъра, които са годни за справки по служебен път и така всички да престанат да искат документ от гражданите за услугата.

Според него процедурата по редуциране на административната тежест до момента е текла така: „Идва ново политическо ръководство, адресира проблема с експерти от администрацията. Те му казват, че е много сложно и трябва да се направи анализ“. Дончев поясни, че този анализ се възлага 7 месеца, прави се 1 година и в най-добрия случай на втората година има продукт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *