Томислав Дончев за скандала с „Пайнер“: Ще има проверка!

Томислав ДончевМинистърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев се ангажира да провери проектите за подпомагане с европари, спечелени от продуцентски фирми в България, предаде БНР. Европейската комисия също е поискала от българските власти да разследват дали финансирането с европейски средства на проект на „Пайнер медия ООД“ отговаря на всички изисквания, съобщи говорителят на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан Ширин Уийлър. Дончев коментира съобщението от информационната система ИСУН, че голяма фирма от поп фолка ще получи финансиране над 1 милион и 900 хиляди лева по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“.

„Това не означава, че в конкретния проект има нещо нередно, не съм проверявал. Сега, като ми задавате такъв въпрос, ще проверя, но така е била разработена схемата, допуснат е този бранш. Може би беше към 2010-а или по скоро към 2011-а година има финансиран проект. От формална гледна точка няма абсолютно нищо нередно. Лично аз считам, че трябва да има втори опит за определянето на приоритетни сектори, по-дълга дискусия за бранша, който ще дърпа българската икономика напред“, каза още министър Дончев.

От Европейската комисия са уточнили, че за проверката няма посочен срок, но ако резултатите будят притеснения, властите ще бъдат помолени да разгледат случая по-задълбочено. Искането за проверката е свързано със становищата, изразени в публичното пространство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *