ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ ЗАЯВИ, ЧЕ НЕ СА СМЕНЯНИ ПРИОРИТЕТИТЕ ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ НА АРМИЯТА

Tomislav Donchev bgnes

Вицепремиерът призна, че за поне две поколения държавата и обществото е допуснало да се практически или функционално неграмотни

Дни след като премиерът Бойко Борисов обяви, че: „Самолетът не е най-важното в една армия“, вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че няма промяна в приоритетите на за модернизация на армията по отношение на закупуването на нови изтребители. Пред Българското национално радио вицепремиерът Томислав Дончев заяви: „Без да ставам анализатор на думите на премиера, не мисля, че има промяна в позицията. Това, което е коментирано неведнъж, и това, което той мисли, че коментира, е, че освен придобиването на нов многоцелеви изтребител, ние имаме и други проекти, свързани с флота и сухопътните сили“.

Според вицепремиера, който отговаря за европейските фондове, от ръководството на армията и от военния министър се очаква на първо място да представи план как се процедира оттам нататък. Дончев очаква от военното ръководство да каже след решението от служебния кабинет, когато обявиха, че е избран типа изтребител за армията ни. Вицепремиерът по еврофондовете очаква да има яснота и за: „безспорната нужда от нова машина за сухопътните сили“. Всички тези проекти трябва да вървят, каза Дончев.

Той припомни, че избора, преговорите, самата процедура ще отнеме месеци. Освен това, когато говорим за един подобен проект, тук огромно значение има не само качеството на машината, а и куп други детайли – как ще се поддържа тази машина, на каква стойност, освен това от значение са т. нар. програми за индустриално сътрудничество – когато се усвоява една подобна техника, нормално е държавата бенефициент да има претенции колкото се може по-голяма част, хайде да не е от изработката, поне от поддръжката на въпросната машина да се случва в страната, поясни вицепремиерът.

По отношение на назначавнето на Валери Симеонов за председател на Съвета по етническите въпроси, Дончев каза, че то следва от ресора му, а самата структура се нуждае от реформи. Според вицепремиера в Съвета по етнически въпроси трябва да се променят много неща. Най-вече селекцията на организациите, които присъстват в съвета. В крайна сметка един съвет, освен да генерира някакъв тип експертиза, трябва да има и претенция за представителност. т. е. да има такива на брой като вид организации, така че те да служат като жива връзка, като канал с всички общности.

Вицепремиерът коментира и европейските препоръки към страната ни, както и костатацията, че у нас се задълбочава неравенството. Създаването на цели групи, които зависят изцяло от социалната система е огромен проблем и решаването на съдбата на тези групи, не се решава само с повишаване на социалните помощи, не говоря само за тази част от проблема, която има етнически профил.

На първо място означава образователна интеграция, защото ако бъдат изпуснати ранните години от развитието на едно дете, шансовете след това падат драстично, каза Дончев. За съжаление имаме две поколения поне, които държавата и обществото е допуснало да се практически или функционално неграмотни.

След това имаме представители на същото поколение, които са абсолютно неактивни на пазара на труда. Тук голямата борба на първо място започва с това всяко дете да бъде в клас. Ако за семейството не е важно за детето да ходи на училище, но за обществото е важно, детето ще ходи, обобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *