ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: ДЪРЖАВАТА НЯМА ДА ДАВА ПАРИ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ

Tomislav Donchev BGENS

Според вицепремиера, „ако има стратегически инвеститор, значи ще има и пазар“

Проектът „Белене“ този път започва по различен начин, защото този път не се казва, че държавата ще дава пари или ще гарантира нечия инвестиция. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в коментар на рестарта на реализацията на втора атомна централа у нас.

Според вицепремиера, реакторите на централата ще са руски, защото вече са купени и с тях българската държава ще участва в проекта. Какви обаче ще са турбините и другото оборудване зависи от инвеститора, който бъде избран, каза Дончев.

Дончев беше категоричен, че този път проектът ще се строи на пазарен принцип. „Когато се гарантира прозрачна и честна процедура и се избере най-силният инвеститор, това е най-силното доказателство за икономическата перспектива на проекта“, каза още вицепремиерът пред Нова тв. Той е категоричен, че най-силният икономически аргумент е това, че някой е решил да инвестира, което означава, че и има някой, готов да купува електроенергия.
Дончев коментира и споровете за това руски проект ли е проектът за АЕЦ „Белене“. „Нелепо е да се търсят геополитически страсти, особено в координатната система Изток- Запад и особено, когато говорим за едно такова съоръжение“, каза още вицето и допълни: „Да, ако то бъде построено, реакторите ще са руски, по причина че Бългалрия си има тези реактори и с тях ние ще участваме с проекта. С какви други технологии ще бъде довършена централа зависи и от инвеститора“.

Относно срещата на върха ЕС- Западни Балкани, която бе в София на 17 май, Дончев обясни, че има да се свърши още много работа. „България си свърши работата и вкара темата отново в дневния ред на Европа. Трябват реформи в самите държави. Освен това бавно и неотменимо убеждаване на гражданите, че членството в ЕС няма алтернатива. Същият процес трябва да тече в държавите членки“, каза вицепремиерът. ЕС няма полза от такъв остров с нерешени проблеми, допълни той.

Относно обсъждания пакет „Мобилност“, който засяга условията на труд на превозвачите, Дончев обяви, че това е не само в ущърб на България, той нарушава редица европейски принципи включително и този за свободно движение на хора. „Един превозвач може да не иска да се прибере вкъщи, а да отиде да види тъща си в Испания. Защо му вменяваме да се прибере в България“, коментира Дончев по повод новите правила за тираджиите, които иска да наложи Европейската комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *