ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: ВИНОВНИ ЗА СРИВА НА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР ИМА

768x432 (1)

Правителството дава зелена светлина за мегахранилище за е-данни

„Първо, не може да се говори за загуба на информация от Търговския регистър. Второ, не може да се говори за манипулиране на каквато и да е информация и някой да се възползва от нея. МВР и службите са през цялото време с техниците.“ Това заяви пред Нова вицепремиерът Томислав Дончев във връзка със срива на Търговския регистър в края на миналата седмица, който все още е не е възстановен. Регистърът започва да работи поетапно от днес.

Основните задачи занапред – да се възстанови цялостната дейност на регистъра и да се установи вина, обясни Дончев.  По думите му става въпрос за технически проблем, но това не означава, че няма и човешка вина. Той заяви, че не подозира сривът да е следствие на злонамерени действия, но не изключва някой да не си е свършил работата както трябва – може да става въпрос за немарливост, безотговорност на служители.

„Всички специалисти ме уверяват, че загубени данни няма да има“, подчерта отново Дончев. Специалистите уверявали, че системата ще бъде възстановена в състоянието, в която е била към момента на срива. Дончев обясни и че проблемът е възникнал заради дефектирани, изгорели дискови устройства.  „Става дума за технически проблем… изгорели дискови устройства. Последните 6-7 дни се работи постоянно за възстановяването на 25 терабайта информация. Това е огромно количество данни“, обясни още Дончев.

След като службите си свършат работата, те ще обявят кой е отговорен за проблема. По думите на вицепремиера ако има данни за незаконни действия, злонамереност, немарливост – виновните ще бъдат наказани. Дончев обясни и че до 10 дни ще предложи в Министерски съвет да се създаде „един специален държавен център, където да се „складира“ още един път цялата информация на държавните регистри и архиви“. Според него без значение дали става въпрос за софтуерен или хардуерен проблем, държавните архиви и регистри трябва да бъдат обезпечени – информацията да се пази на още едно място.

Борисов обобщи, че това предприятие на практика ще направи „склад на електронните данни“, в който да постъпват данните от всеки регистър. „Много важно е като го правите това да има и надзор“, обърна се той към вицепремиера Дончев. Борисов отбеляза, че както в строителството има надзор, така и в изграждането на електронни системи трябва да има контрол. По думите на премиера фирмите, които участват с най-ниските цени, впоследствие слагат и най-калпавите дискове и затова е необходимо да се направи надзор, който да следи този процес.

Стана ясно, че от понеделник Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ) прави одит на софтуерното и хардуерното осигуряване на абсолютно всички информационни системи и се очаква до края на седмицата да има доклад за актуалното състояние и мерките, които ще нужни. „Най-важното по нормативно изискване всеки подобен регистър трябва да е двойно и тройно осигурен. Информацията трябва да се записва на два сървъра. Очевидно обаче има ситуации, където това не е достатъчно. Това, което се случи преди няколко дни е живо доказателство за това. До десет дни ще ви предложим решение на МС, където създаваме единно държавно хранилище, където всеки държавен регистър още веднъж ще трябва да прави копие от копието на информацията“, обясни Томислав Дончев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *