Токът поевтинява, ЧЕЗ губи лиценза си днес

Бойко БорисовОще в рамките на днешния ден ще бъде отнет лицензът на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на извънредна пресконференция днес.

По думите на Борисов от 1 март тази година цената на тока може да се намали с 8%. Това ще стане, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) поиска.

„От 1 март можем да намалим цената на тока с 8%, както и квотите на скъпата енергия до 90%“, каза премиерът, цитиран iNews.bg.

От думите на министър-председателя стана ясно, че в Министерския съвет е получено отворено писмо от инициативен комитет с искания по темата“Енергетика“ със седем точки. Иска се – да се отмени увеличението на цената на тока. Той подчерта, че решенията се вземат ДКЕВР, а Министерският съвет препоръчва на Комисията и се надява тя да вземе решение.

По-рано днес от прокуратурата обявиха, че ще предложат отнемане на лиценза на електроразпределително дружество ЧЕЗ. По данни на институцията и трите ЕРП-та не са спазили решението за ежемесечното отчитане на електроенергия. По закон санкцията за това нарушение е от 20 хил. до 1 милион лева. Същевременно проверката на прокуратурата е усновила, че няма механизъм за контрол на инвестиционните процеси на всяко от ЕРП-тата.

„Относно преминаване на ЕРП-та в ръцете на държавата – по тази точка съм категорично против. Няма да съм аз този, който да национализира в България. Ние няма да национализираме“, категоричен бе премиерът.

„И трите ЕРП-та са глобени днес“, каза Бойко Борисов.

Премиерът коментира още и исканията да се потърси съдебна отговорност на тези, които са подписали енергийните договори назад в годините. „Аз съм убеден, че в рамките на два-три дни ще има развитие в тази посока и вече има“, заяви министър-председателят. Той визира казуса с Ангел Семерджиев и днешната констатация на прокуратурата, че ДКЕВР не е контролирала ефективно дейността на ЕРП-тата.

Вчера стана ясно, че Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу бившия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Министър-председателят се обърна и към опозицията и конкретно към предишните управляващи, които сега критикуват остро ситуацията в страната.

„Тези, които са подписали енергийните договори, да бъдат така добри и вместо да ми дават акъл, да излязат и обяснят защо са ги подписали“, заяви Борисов. Той отново изрази готовността на управляващите парламентът да избере с мнозинство от 2/3 не само председателя на ДКЕВР, но и цялото ръководство на регулатора. ГЕРБ са готови половината му членове да бъдат излъчени от протестиращите граждани.

Министър-председателят каза още, че е внесена промяна в закона, която да „затвори“ вратичката, даваща право на ЕРП-тата да прехвърлят печалби на свои фирми.

 Тук има работа и за криминална полиция, защото има електромери, които се манипулират, и съм убеден, че има инкасатори, които пипат едни електромери за сметка на друг“, допълни още премиерът.

Днес министър-председателят Бойко Борисов за първи път дава официално изявление след обявяването на оставката на министъра на финансите Симеон Дянков и напрежението около електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про, които предизвикаха масови протести в страната.

Пресконференцията е с участието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя беше предложена от премиера за заместник на Дянков на поста вицепремиер.

Източник: econ.bg

4 коментара по “Токът поевтинява, ЧЕЗ губи лиценза си днес

  1. Само ни замазват очите ! ЕРП-тата ВЪН ! Долу всички партии, които доказаха, че умеят да ни крадат ! ПРОДАДОХТЕ РОДИНАТА НИ, ВЗЕХТЕ НИ ХЛЯБА, БЪЛГАРИЯ Е ГЛАДНА, ИСКАМЕ ПРОМЯНА !!!
    НЕКА ВИ НАПОМНИМ, господа политици, чЕ ВИЕ РАБОТИТЕ ЗА НАС ! ВИЕ ЗАщИТАВАТЕ СВОИ ИЛИ чУЖДИ ИНТЕРЕСИ, А ЗАБРАВЯТЕ КОЙ ВИ ХРАНТУТИ ! НИЕ ВИ ХРАНИМ, А ВИЕ НИ МАчКАТЕ ! ДОКОГА?
    ВМЕСТО МАГИСТРАЛИ ДА БЯХТЕ ОТВОРИЛИ ПОНЕ ЕДИН ЗАВОД, И ЗА РАБОТНИ МЕСТА, И ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ИКОНОМИКАТА ! ЗАщО БИЛА НЕ ПЛАщАТ ДАНЪЦИ ОТ 3 ГОДИНИ ? ЗАщО КУПУВАТЕ НОВИ КОЛИ ДОКАТО ХОРАТЯ БРОЯТ СТОТИНКИ ЗА ХЛЯБ? КОЛКО ПЪТИ СИ ВДИГНАХТЕ ЗАПЛАТИТЕ? КОЛКО КОРУМПИРАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ВАшЕТО ТЕСТО ВКАРАХТЕ В ЗАТВОРА ? ГОВОРИТЕ ЗА РЕЗУЛТАТИ, НО НИЕ НЕ ГИ ВИЖДАМЕ !!! ВИНОВНИЦИТЕ В ЗАТВОРА !!!
    ИСКАМЕ ПРОМЯНА !!!

  2. трябва да се направи референдум за промяна в изборния закон – да може да се отзовават народни представители който не си вършат работата -тоест да бъдат уволнявани дисциплинарно от парламента и следващите 5-10 години да нямат право да заемат изборни длъжности

  3. Трябваше Хората да излязат на улицата та някои да направи нещо така не става всички са един дол дренки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *