ТИРОВЕ БЛОКИАРТ СТОЛИЦАТА СРЕЩУ ПАКЕТА ЗА МОБИЛНОСТ НА МАКРОН

Tirove protest bgnes

Искат да покажат решимост пред евролидерите и настояват фирмите им да не бъдат умишлено водени към фалит

С лозунги „Има ли място за нашия бизнес в ЕС”, „Европа на две скорости = на заден ход за България” и „Транспортен пакет 1 и 2=Exit, превозвачи от цялата страна излязоха на национален протест на столичното Цариградско шосе. Очакваха се около 100 автобуса и 100 тежкотоварни автомобила да се включат в протеста. Той започна от 4-ти километър на булевард „Цариградско шосе“ до булевард „Брюксел“, където водачите паркираха камионите си. По същото време, но в района на румънското посолство, шофьорите на автобуси се подредиха в протестна колона, съобщи БНР.

„Основната част в пакета за мобилност, това, което е притеснително – той не е съобразен с нуждите на индустрията.“ Това заяви пред БНТ Николай Рашков, който е част от Сдружението на международните превозвачи. Рашков допълни, че основните проблеми относно Пакета „Макрон“ са в 4 точки, за които превозвачите настояват да бъдат преработени, така че да станат изгодни за бранша и всеки един потребител.

Според Рашков това, което е важно да се отбележи, е, че въпросният протест е подкрепен от всички браншови организации в България. Заетата от България позиция е подкрепена и от политически партии и правителството. Това само по себе си говорило за важността и сериозността на проблема.

Предвидения пакет от промени промени задължава на 3 седмици да почиват у дома 45 часа, както и задължителните почивки да стават в хотел, а не в кабината на камиона. Според превозвачите тези рестриктивни мерки, ще доведат до фалит, както на международния транспорт, така и на автобусния. В София по дължината на бул. „Цариградско шосе” има над 80 камиона и над 60 автобуса, като до 17 ч., докогато продължава протестът, се очаква броят на камионите и автобусите да се увеличи.

Не вярвам, че ще бъдат отменени рестриктивните точки в т.нар. пакет „Мобилност 1“, с които господин Макрон иска да ни раздели с Европа. Целта му е да унищожи този бизнес в страните от Централна и Западна Европа, защото те нямат достатъчно шофьори и чрез този пакет ще си набавят работна ръка. Бедите на нас малките държави идват от големите – Англия, Германия, Франция. Каквото кажат, това става. Ако скочат колегите от Полша и бившите републики, тогава може да се реши проблемът, каза тираджията Димитър Димитров пред БГНЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *