ПРОТЕСТ НА ПЧЕЛАРИ ПРЕД МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ИСКАТ КОНТРОЛ ЗА ЗАБРАНЕНИ ПРЕПАРАТИ

Pchelari bgnes

Пчеларите настояват за директни плащания на пчелно семейство и за субсидии за опрашването

Над 100 пчелари се събраха на протест пред сградата на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в София. Те настояват да им бъде изплатена държавната помощ de minimis заради загубите през настоящата година. Недоволните искат да се уреди и трайно субсидирането в сектора за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година.

Демонстрантите запалиха своите пушилки, с които предварително опушват кошерите, за да не бъдат жилени – така те театрално показаха и че не са съгласни с провежданата политика в сектора на пчеларството. Протестиращите сложиха и черен ковчег с костюм на пчелар в него на входа на министерството.

Другите искания на протестиращите са: криминализиране на нерегламентираното третиране на земеделски култури, да се създаде акредитирана лаборатория за изследване смъртността на пчелите и строг контрол на нелегалният внос на забранени препарати, с които пръскат зърнопроизводителите.

Протестиращите носят и плакати с надписи „Затвор за отравяне на пчелни семейства“, „Не на смесването на български мед, с вмесен мед от трети страни!“, „Опрашването не може да е за сметка на пчеларя“, „Опрашването не е даденост. За да има пчели трябват пчелари!“, „Искаме създаването на акредитирана лаборатория за изследване и анализ на отровени пчели“, „Оставка на зам.-министър Димитров“, „Пчелите ни умират, децата ни емигрират“ и други.

В последните години се наблюдава постоянен спад на производството в сектора, като само производителите са намалели с над 40%. В много райони на страната годината е нулева за добива, а имаше и епидемично измиране на пчели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *