ТЕРЕЗА МЕЙ КЪМ ПУТИН: ЗНАЕМ КАКВО ПРАВИТЕ, НЯМА ДА СТАНЕ!

epa06326281 British Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing Street, Central London, Britain, 13 November 2017. Mrs May will host a meeting later today with key figures of UK and European business to discuss Brexit.  EPA/WILL OLIVER

Според британския премиер, руският президент се опитва да подкопае свободните общества

Премиерът на Великобритания Тереза Мей отправи остри критики към Кремъл в речта си на годишната вечеря, която по традиция се дава от кмета на лондонското Сити, предаде Би Би Си. Тя подчерта, че режимът на Владимир Путин се опитва да подкопае свободните общества.

„Русия иска да превърне информацията в оръжие, като разпространява чрез командваните от държавата медии фалшиви новини и снимки, за да всее раздор на Запад и да саботира нашите институции“. „Знаем какво правите, нищо няма да постигнете. Защото подценявате устойчивостта на нашите демокрации, притегателната сила на свободните и отворени общества, отдадеността на нашите страни към алиансите, които ни свързват.“ – посочи Мей. В същото време тя подчерта, че Лондон не иска „вечна конфронтация“, но е решен да защити своите интереси, цитира думите й Франс прес.

В ключовата външнополитическа реч Мей заяви, че има просто послание към Путин: той трябва да избере различен път от пътя, по който върви Москва през последните години чрез анексията на Крим, подкрепата да сепаратистите в Донбас, разпалването на конфликта в Украйна и организирането на кибератаки срещу правителствата и парламентите в Европа.

Русия може да стане ценен партньор на Запада, но само ако играе по правилата, заяви премиерката. Тя припомни, че Русия неведнъж е нарушавала националните въздушни пространства на няколко европейски страни и е водела целенасочена кампания за кибершпионаж и разделение. Това включва и намесата в изборите, и хакерската атака срещу военното министерство на Дания и германския Бундестаг, каза Мей.

По думите й, след напускането на ЕС Великобритания ще остане вярна на ангажимента си към НАТО, а стабилното икономическо партньорство между Лондон и Брюксел ще се превърне в бастион срещу опитите на Москва да разруши реда в Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *