ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: ЧАКАМЕ ПРОЕКТ КАТО „ТУРСКИ ПОТОК“

Petkova bgnes

Според енергийния ни министър България отстоява своето място на газовата карта

Няма официална информация от Газпром, но е сигурно, че България работи за това да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа чрез големи енергийни проекти. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия. „Това може да стане, ако предприемем адекватни действия към промените, които се извършват около нас, проектите, които се реализират, и да направим така, че тези големи енергийни проекти да не заобиколят България. До голяма степен това зависи от нас“, допълни Петкова.

Петкова коментира и информацията в руски медии, че „Газпром” е взел решение за маршрута на втората тръба от „Турски поток“ и той ще минава през България. „Трябва да изчакаме официалната информация от колегите от „Газпром”. Но сме готови за реализацията на един такъв проект“, заяви Петкова.

Газоразпределителният център представлява инфраструктура, даваща възможност да се доставя природен газ и създаването на платформа за търговия с природен газ. За да стане това факт, трябва да имаме необходимите количества на природен газ в страната, обясни Петкова и припомни изграждането на LNG (втечнен газ) тръбопровода и интерконектора, свързващ България с Гърция.

Петкова обясни, че предварителните анализи сочат, че инвестицията би била приблизително 2,6 милиарда. „Ако бъде реализиран такъв проект, ще имаме печалба за 20 години над 4,3 милиарда лева. Имаме желание „Турски поток“ да носи приходи дълги години“, заяви енергийният министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *