ТАЯНИ: ПАКЕТА „МОБИЛТНОСТ“ НЯМА ДА ВЛЕЗЕ ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА

Tayani EPA

Въпреки това планираният за днес протест на българските превозвачи не се отменя

Според информация, изпратена до превозвачите от евродепутата Петър Курумбашев, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни е заявил, че пакетът няма изобщо да влезе за разглеждане. Информацията до късно снощи беше, че ще се проведе второ гласуване за влизане на текстовете в дневния ред на тази пленарна сесия.

За днес е планиран протест на българските превозвачи. Над 100 от тях заминаха за Страсбург, за да се включат в недоволството пред сградата на Европарламента. Заедно с тях ще протестират и превозвачи от Румъния, Полша, Литва и Словения. Техни представители трябва бъдат допуснати в зала, ако има обсъждане. Паралелно с протеста в Страсбург, такъв ще има и в София. Представители на 12 000 родни транспортни фирми с международен лиценз ще се съберат по обед пред храм-паметника “Св. Александър Невски” и ще се отправят към сградата на Европейската комисия у нас на улица “Раковски”. Въпреки обнадеждаващите новини превозвачите заявиха, че няма да отменят планираното събитие.

Евродепутатите Емил Радев и Ангел Джамбазки заявиха пред bTV, че се надяват на няколко положителни сценария, но все още отпадането на гледането на пакета не е окончателно. Рано е да се обявява победа, след като изпуснахме дузпа на празна врата, сега не трябва да допускаме това да се случи, категоричен бе Джамбазки. Думите му са по повод отсъствието на трима български евродепутати, което се оказа от ключово значение.

Снощи министър-председателят Бойко Борисов заяви във „Фейсбук“, че е писал на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия, както и на лидерите на ЕНП партии от тези държави, с молба да подкрепят усилията на българските евродепутати за удължаване на срока за дебати и изработване на едни по-балансирани и справедливи мерки по пакета „Мобилност“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *