СЪРВЪРИТЕ НА НАП ЗА КАСОВИ БЕЛЕЖКИ СЕ СРИНАЛИ

Nap rosen bgnes

НАП отричат хакерска атака да е довела до срива

Сървърите, на които Националната агенция по приходите отчита касовите бележки на бизнесите са се сринали за два часа вчера, заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров, цитиран от БНР. На 5 март между 13.30 и 15.40 часа сървърите на НАП са били неработоспособни. Вследствие на това фискалните устройства на един от производителите започват да дават съобщения за грешка и не могат да работят.

От Агенцията по приходите (НАП) уточниха, че два часа по-късно проблемът в сървъра на НАП е отстранен, но част от касовите устройства са продължили да имат проблеми с подаването на информация. Проверката е показала, че причината е в специфика на вътрешния софтуер на въпросния производител на касови апарати.

От приходната агенция отричат сривът да се дължи на хакерска атака. „Добрата новина е че този проблем се появява в самото начало на въвеждането на новите касови устройства, когато в работен режим са само 56 хиляди от общо 400 хиляди обекта. Това ще ни позволи да вземем мерки за отстраняването на проблема преди през септември по новите правила да започнат да работят фирмите, ползващи Софтуер за управление на продажбите (СУП). Свързали сме се с производителя на проблемното фискално устройство и те изясняват причините, поради които софтуерът им е допуснал това забиване. На 7 март в НАП ще се проведе среща с разработчиците на софтуери за всички видове фискални устройства, за да прегледаме софтуерите им и да проверим дали има и други фискални устройства, които по една или друга причина, забиват или дават други грешки при работата си със сървъра на НАП“, съобщи шефът на пресслужбата на НАП Росен Бъчваров.

Към момента по новите изисквания са приведени 56 000 фискални устройства.

От НАП заявиха, че ще предложат да отпадне изискването за печатане на дневния отчет на всяко едно фискално устройство, който да се предава в НАП.

Това предложение ще бъде направено, за да не се налага действащите нови 56 хиляди фискални устройства да бъдат допълнително модернизирани и наново сертифицирани.

Остава обаче новото изискване устройствата да изпращат до НАП данни не само за часа и минутата, в която е издадена всяка една касова бележка, но и за секундите.

Според НАП това изсекване се налагало, защото на базата на тези данни се генерира уникалният QR код, потвърждаващ идентичността на всяка касова бележка. В същото време изпълнението на изсекването не налагало промени в касовите апарати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *