СЪРБИЯ ПРАВИ ОГРАДА ПО ГРАНИЦАТА С БЪЛРГАРИЯ

ograda-syrbiya-bgnes

Сръбски министри разтревожени от „бежанското цунами, обещано от Ердоган, може да залее балканските страни по пътя към Европа“

Сърбия спешно ще строи ограда по границата с България и Македония срещу бежанците заради заканата на турския президент Реджеп Ердоган, че ще пусне бежанците да залеят Европа. Таен план на страните от Северна Европа за справяне с бежанската криза принуждава Сърбия към спешни мерки, твърдят сръбски медии, цитирани от агенция „Фокус“.

Държавната „РТС“ – Радио-телевизия Сърбия- цитира британския вестник „Еxpress“, според който „страните от Северна Европа са изработили свой собствен план за изграждане на заграждения, които да ги защитят в случай, че Турция отвори границите си за бежанците, които се намират на нейна територия“. Изданието твърди, че Сърбия също разполага със свой собствен план за реакция в бежанската криза, който предвижда засилване на мерките за сигурност по границите с три европейски държави – България, Хърватия и Унгария, както и по границите с Македония, през която могат да проникнат бежанците от Гърция.

Белградското електронно издание „021.rs“ цитира председателя на Сръбската народна партия, Ненад Попович, който призова правителството незабавно да изгради ограда по границата с Македония, за да защити страната от прилива на нелегални мигранти. Македонски медии пък твърдят, че спешното изграждане на огради по сръбските граници е част от спешния план на правителството в Белград за справяне с възможната бежанска криза, ако турският президент изпълни заплахите си и пусне мигрантите по т.нар. Балкански път.

Страховете на Сърбия от бежанска вълна са тема и за лондонския „Еxpress“, според който министърът на труда и социалната политика на Сърбия, Александър Вулин, е заявил, че „с оглед на проваленото споразумение между ЕС и Турция, контролът по границата с България ще бъде чувствително засилен.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *