Създадоха гуми свързващи се с борд компютъра

Гума с чипНа автосалона в Женева групата Goodyear Dunlop демонстрира концептуална гума с интегриран микрочип, който предава на бордовия компютър информация за състоянието й. Сензорите са вградени в самата структура на гумата, а не в джантата. Това изключва риска от повреждането им при смяна, предават от fakti.bg. Самите устройства нямат нужда от захранване, за да работят.

Чиповете предават данни за типа на гумата, налягането в нея, температурата и други особености. Компютърът на свой ред предава информацията на електронните системи за безопасност и настройва работата им.

Според Goodyear Dunlop навременното предаване на тези сведения ще позволи да се скъси спирачният път при сработване на антиблокиращата система, да се повиши стабилността на колата и да се оптимизира производителността на останалите системи.

В момента новата технология се намира на стадий разработка. Засега производителите нямат планове за серийно производство на гуми с микрочипове, но от Dunlop смятат да продължат тестовете със спортните гуми SportMaxx RT.Гума с чип Dunlop

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *