СЪЗДАВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКА ПРОКУРАТУРА БЕ ОДОБРЕНО ОТ СЪВЕТА НА ЕС

epa05029589 Members of the European Parliament observe a minute of silence for the 13 November Paris attacks victims at the European Parliament in Brussels, Belgium, 17 November 2015.  More than 130 people were killed and hundreds injured in the terror attacks which targeted the Bataclan concert hall, the Stade de France national sports stadium, and several restaurants and bars in the French capital on 13 November. Authorities believe that three coordinated teams of terrorists armed with rifles and explosive vests carried out the attacks, which the Islamic State (IS) extremist group has claimed responsibility for.  EPA/LAURENT DUBRULE

Новият орган ще започне работа не по-рано от 2020 година и ще „помогне за обединяване на усилията на европейските и националните правоприлагащи органи в борбата с финансовите измами”

Европейският парламент одобри регулации, с които се създава европейска прокуратура. По този начин 20 държави членки на ЕС дават зелена светлина за създаването на новия орган, който ще се занимава с разследването на финансови престъпления. Новият орган е създаден по процедурата за засилено сътрудничество между страните членки, сред които и България, и ще разследва злоупотреби със средства по еврофондове и по измами с ДДС.

„На 12 октомври изискванията за учредяване на Европейска прокуратура бяха одобрени от страните членки, които участват в създаването й”, се посочва в изявлението. На 5 октомври на сесия в Страсбург депутатите от Европарламента одобриха създаването на Европейска прокуратура, която да разследва финансови престъпления срещу ЕС. В съобщение на Европарламента беше отбелязано, че „прокуратурата на Евросъюза ще помогне за обединяване на усилията на европейските и националните правоприлагащи органи в борбата с финансовите измами”.

Поркуратурата на ЕС се учредява, защото „днес само националните власти могат да разследват такива престъпления като например, злоупотреба със структурните фондове на ЕС или трансгранични измами с ДДС, но тяхната юрисдикция е ограничена от националните граници”. „Създаването на европейска прокуратура ще помогне за осигуряването на бърз обмен на информация и координиране на усилията с тези на правоприлагащите органи”. Според докладчика от Европарламента Барбара Матера, „благодарение на прокуратурата на Евросъюза, която обединява работата на националните прокуратури в рамките на единен европейски орган, ще бъде отстранена липсата на съгласуваност в разследванията на злоупотреби със средства от фондовете на ЕС”.

Към новия орган засега не са се присъединили Швеция, Холандия Малта, Унгария, Полша, Великобритания, Ирландия и Дания, но могат да го направят във всеки момент. Седалището на прокуратурата ще е в Люксембург. Тя ще започне работа не по-рано от 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *