СЪДИИТЕ ИСКАТ ОСТАВКАТА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

Sydii bgnes

„ВСС в настоящия си състав все повече се компрометира до степен да не може повече да изпълнява задълженията си като гарант за независимост на съдебната власт” смятат съдиите

„Вашите решения компрометират изключително много дейността на органа, в който членувате, защото саботират основната му конституционна задача. Единственият изход е да подадете оставки, за да не разрушавате повече и без това крехкия авторитет на институцията”, заявяват съдиите в своето послание към членовеет на Висшия съдебен съвет. Те посочват три решения на ВСС от вчера и днес, които „са само от част от действията Ви за прокарване на политически влияния и зависимости в управлението на съдебната власт. И затова е още по-неприлично, че обвинихте в политиканство нас, редовите съдии, отказващи да се примирим със статуквото“.

„ВСС в настоящия си състав все повече се компрометира до степен да не може повече да изпълнява задълженията си като гарант за независимост на съдебната власт, поради което считаме, че представителите на съдиите, както и останалите, които приемат позицията ни, следва да подадат оставки“, се казва в позицията на ССБ, в който членуват около 40% от съдиите в България. „Фактите от последните седмици показват, че ВСС не само не решава проблемите на съдебната власт, но и ги създава. Само за кратък период стана очевидна абсолютната неспособност на колективния орган да взема компетентни и обосновани решения. Напротив, убедихме се, че е политически подвластен“, твърди гилдийната организация. Сред основанията за поисканите оставки съюза на съдиите цитира и отхвърлянето на кандидатурата на Нели Куцкова за шеф на Апелативния съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *