СЪВЕТЪТ ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО ПРИЕ НАРЕДБАТА ЗА ПЕНСИОННИТЕ ОСИГУРОВКИ

pensioneri BGNES

 

Документът, изготвен от финансовото министерство, получи одобрението на КРИБ, КНСБ и КТ „Подкрепа“, но беше остро разкритикуван от Асоциацията на индустриалния капитал и Българската стопанска камара. От КНСБ уточниха, че на този етап биха подкрепили такъв текст, но настояха и за корекции.

Според АИКБ Наредбата не може да поправи дефектите на КСО. Те считат, че не бива вторият стълб да се противопоставя на първия и обратно, както и че въпреки значителното подобрение на Наредбата, остават спорни текстове, които пораждат съмнение, че в двете посоки движението е равнопоставено, а изборът не е достатъчно информиран. БСК също се обяви срещу Наредбата като коментира, че с нея Сребърният фонд окончателно губи първоначално регламентираните функции за бъдещо допълнително финансиране на ДОО, противодействащо на застаряването на населението и намаляване броя на осигурените лица.

Според Наредбата, хората ще могат да прехвърлят вноските си за втора пенсия от частен фонд в НОИ, чрез подаване на заявление в НАП. Част от бизнеса обаче смята, че така се губи конфиденциалността на информацията и не се укрепва финансово пенсионната система.  Ако Наредбата бъде одобрена от правителството, ще влезе в сила от 1 септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *