СЪВЕТЪТ ЗА СИГУРНОСТ НА ООН ОДОБРИ НОВИ САНКЦИИ СРЕЩУ ПХЕНЯН

OON BGNES

Заради ядрения опит ще ограничат доставките на петрол за Северна Корея

Съветът за сигурност на ООН прие с пълно единодушие предложената от САЩ резолюция за налагането на нови, по-строги санкции срещу Северна Корея. Документът бе подкрепен включително и от Русия и Китай. Новите рестрикции предвиждат забрана за закупуване на севернокорейски текстил и забрана върху доставката на газов кондензат в страната. Освен това Съветът за сигурност наложи ограничения и прогресивно ембарго върху петрола и производните му продукти.

Приетата резолюция също така разрешава на страните да инспектират корабите в открито море, за които се подозира, че нарушават ембаргото, наложено на КНДР. Документът също така уточнява конкретно адресирани санкции, засягащи някои структури на Корейската трудова партия, включително нейния Централен военен комитет, както и министърът на въоръжените сили на КНДР Пак Йон Сик.

След гласуването американската представителка в ООН Ники Хейли подчерта , че резолюцията дава много по-големи възможности, отколкото досега, да се ограничат възможностите на Пхенян да осъществява ракетната и ядрената си програма, но мерките ще са работещи само ако всички нации ги приложат изцяло и категорично.

Първоначалният проект на документа предвиждаше пълна забрана за внос на течни горива в Северна Корея, както и замразяване на чуждестранните активи на Ким Чен Ун, на Работническата партия и севернокорейското правителство. Текстът обаче беше променен поради очакваните опити на Русия и Китай да блокират резолюцията.

Китай от своя страна се обърна към лидера на севернокорейския народ да „взема насериозно“ новата резолюция и призова всички страни да проявят разум в опитите за решаване на севернокорейската криза.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *