Съветски космонавт: Ето истината за смъртта на Гагарин!

Юрий ГагаринБезразсъдна маневра на друг самолет, минал на петнайсетина метра от МиГ-а на Гагарин, го е вкарала в свредел по време на изпитателен полет.

Изтребител „Су-15″, който се е намирал без разрешение в района на тренировъчния полет на самолета с екипаж Гагарин-Серьогин, по невнимание и при облачност е извършил маневра, довела до влизането на МиГ-а на Юрий Гагарин в свредел (щопор), заявява пред журналисти известният руски космонавт Алексей Леонов, като се позова на разсекретени документи.

Леонов е първият в историята космонавт, извършил излизане в открития Космос.

– Борих се 20 години, за да разкажа истината за смъртта на Юрий Гагарин

В официалното заключение за смъртта е написано, че самолетът на Гагарин е извършил рязка маневра, завъртял се е, влязъл е в свредел и се е разбил в земята. Екипажът е загинал. Глупости!“, казва Леонов.

По думите му той е имал достъп до разсекретените документи на комисията, разследвала смъртта на първия космонавт на планетата.

„На практика всичко се е случило по друг начин: на 27 март 1968 г. по време на пилотиране на самолета (с екипаж Серьогин-Гагарин) в същия район без разрешение се е оказал друг самолет – „Су-15“, изпълнявал полет от летище „Жуковски“.

Пилотът е нарушил режима на полета, спуснал се е до височина от 450 метра – а аз знам, тъй като разговарях със свидетели, че е форсирал и в облаците, прелитайки на разстояние 10-15 метра от Гагарин…завъртял е самолета му, вкарал го е в свредел, в дълбока спирала при скорост от 750 км/ч.

Самолетът на Гагарин е извършил завъртане и половина и на излизане от щопора се е забил в земята“, разказва Леонов.

По думите му това вече не е версия, а истинската причина за смъртта на първия космонавт.

„Моите разсъждения се потвърждават от отварянето на разсекретения плик с изводите на комисията.

Тайни няма, има немарливост и нарушаване на режима на полета, но мен ме огорчава друго: че хората, работили в комисията… са знаели истината, но са се правели, че не е така.

Бих искал и семейството на Гагарин да научи истината за смъртта му“, казва Леонов.

Отговаряйки на въпроса на РИА „Новости“ кой именно е пилотирал самолета „Су-15“ и по невнимание е причинил смъртта на първия космонавт на планетата, той казва:

„Дадоха ми възможност да обявя истинската причина, при условие че няма да назова името на летеца, който сега е на 80 години, и здравословното му състояние е твърде тежко. Обещах, че няма да го назова.“

Преди две години руското военно министерство разсекрети 247 документа, свързани с първите полети в Космоса.

Сред тях са и заключенията на комисията, която е трябвало да установи при какви обстоятелства се е разбил Юрий Гагарин със своя самолет МиГ-15 на 27 март 1968 г.

Според документите най-вероятната причина за катастрофата е рязка маневра, довела самолета до критична ситуация.

Гагарин е бил принуден да предприеме критичната маневра, за да предотврати сблъсък с метеорологичен балон-сонда или да избегне навлизането в горния край на първия слой облачност. Именно тази маневра била причината самолетът да влезе в неуправляема спирала и да се разбие в земята, е официалната позиция за смъртта на Гагарин, за която от десетилетия се лансират различни догадки.

Юрий Гагарин, синът на обикновен колхозник, влезе в историята като първият човек, летял в Космоса.

На 12 април 1961 г. той влиза в капсула с диаметър само 2,5 м и с чаровна усмивка отлита с шеметна скорост в космическото пространство на борда на ракета, която е висока колкото 20-етажна сграда.

След 108 минути, обиколил един път планетата, 27-годишният пилот се спуска обратно на Земята.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *