Съветникът на Меркел съзря задкулисна поръчка по делото на Цветанов

Ханс-Петер УулСъветникът на немския канцлер Ангела Меркел по въпросите на вътрешната сигурност Ханс-Петер Уул, който помага юридически на адвоката на Цветан Цветанов – Менко Менков, разкритикува остро съдебната система в България. Минути след като съдебният състав си направи отвод по делото срещу бившия вътрешен министър, германецът обяви, че е съзрял задкулисна поръчка. След края на заседанието той изрази изненада и объркване от процеса и искането на прокуратурата за отвод на съдия въз основа на публикации във вестници. „От жестомимичния език на прокурорите в залата разбрах, че и те се почувстваха неудобно да поискат отвода. Явно става въпрос за поръчка и очевидно прокурорите действат по разпореждане от висшестоящ“, каза Ханс-Петер Уул.

Самият Цветанов опита да демонстрира добро настроение и подходи с ирония към случващото се. „Не знам какво биха писали вестниците, ако следващият съдия е мъж“, каза той по повод публикациите, които свързват съдия Димитрина Ангелова с адвоката му Менко Менков.

На свой ред Менков бе категоричен, че прокуратурата се страхува от старта на процеса: „Никой не е застрахован, че в същите тези издания няма да се появи публикация и за друг съдия. В прокуратурата не работят по вътрешно убеждение, а изпълняват волята на висшестоящите“.

След като си направи отвода, съдия Димитрина Ангелова подчерта, че председателят на настоящия съдебен състав притежава воля и морал, за да проведе безпристрастен процес. „Въпреки това съдът е независим и за да не падне и капчица съмнение върху това, се отведе“, обясни тя.

Двамата прокурори по делото не пожелаха да направят коментар. Те посъветваха журналистите да се обърнат към пресцентъра и си тръгнаха тичешком, обградени от цивилна охрана.

Оттук нататък делото трябва да бъде разпределено на друг съдия и да се насрочи друга дата за гледането му. Очаква се лично главният прокурор Сотир Цацаров да коментира обвиненията, според които „някой отгоре“ диктува на подчинените му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *