Супер яко ВИДЕО на спящо колибри ще разтопи сърцата ви!

Спящо колибриРядко можем да ви покажем видео, което едновременно е изключително сладурско (т.е. предизвиква абсолютно разбираема и универсална емоционална реакция от сорта на „аууу, колко е сладко!“) и показва част от сериозен научен експеримент.

Случаят е точно такъв. Сърцераздирателното спящо създание, което виждате е колибри от вида Heliangelus amethysticollis, а контейнерът, в който се намира е част от научно оборудване, чиято цел е да установи количеството кислород, което е необходимо за метаболизма на малките летящи цветя от Южна Америка. Именно от него идва и паразитното бръмчене, което се чува във видеото и което, за щастие не намалява очарованието на тази изключително кратка сцена.

Бързаме да ви успокоим за съдбата на животното. През цялото си време в лабораторията то е било в ръцете на хора, които биха предпочели да наранят себе си, отколкото беззащитна птичка. То е било третирано като важен гост, било е хранено със захарен сироп и накрая е освободено в естествената му среда.

При това „хъркането“ на птичката е не само най-очарователният, но и най-интересният от научна гледна точка детайл. Учените не са сигурни какво точно предизвиква този звук. Те обаче имат предположението, че птицата излиза от торпор (естествено защитно състояние с намалена обмяна на веществата), нейният организъм има нужда от целия кислород, който може да поеме и затова диша дълбоко с широко разтворена човка. Крайният резултат е неподражаемото свирукащо „хъркане“, което чуваме, пишат от obekti.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *