Студената война факт — докъде стигнаха Русия и Запада

Етикети: , , , , , ,

Студената войнаСтудената война е факт, какво следва оттук — нататък

Студената война между Русия и Запада вече е факт. Въпреки че уж правят опити за излизане от кризата, великите сили са на нож и задълбочават проблемите помежду си. Владимир Путин заряза пътя на дипломацията, след като САЩ се опита да изхвърли Русия от енергийния сектор и бизнеса с нефт. В момента между ЕС, Русия и САЩ се води студена война, а желязната завеса отново се спуска. Засегната е не само икономиката, но и финансовия, туристическия, здравен и дори медиен сектор. CNN спира излъчването си в Русия от януари 2015, а междувременно и други западни корпорации изтеглят инвестициите си от там и прекратяват бизнес начинанията си в страната.

Трета световна война

Да се преструваме, че риск от трета световна война няма и светът не е изправен пред ядрена заплаха, е все едно да вървим през минно поле със завързани очи. След срещата на върха през октомври, Владимир Путин даде да се разбере, че студената война е факт, а западните сили или ще се съобразят с интересите на Русия, или ще плащат скъпо, че са я превърнали в свой враг. Отговорът на Вашингтон не закъсня — опит да бъде срината рублата, понижаване цените на петрола и демонстрация на военна сила край Прибалтика. Военни разказват, че на 40 пъти американски и руски военни самолети са се разминавали на косъм от директен сблъсък в района. Нищо чудно, че Естония и Латвия буквално треперят, че може да не остане нищо от тях, при една трета световна война. Още повече, че големите играчи на полето на световната политика увеличиха и бюджета си за ядрено оръжие и правят открити тестове при това.

Ябълката на раздора Украйна

Украинския въпрос се оказа доста усложнен, след като Москва и Брюксел се скараха за Киев. Директният натиск от Кремъл върху Украйна да се върне в сферата на влияние на Русия не се прие добре от гражданите и доведе до масови протести и военни сблъсъци, а накрая и до гражданска война. Пожарът обаче има две страни — Киев и прозападна Украйна иска членство ЕС, право на свободно придвижване до Атлантика и Средиземноморието и възможност да стъпи на европейските пазари. Проруската част от Украйна обаче държи на курс към Русия, което доведе и до разделение на страната. От началото на протестите миналата година до сега, повече от 50 000 украинци са поискали убежище в Русия. Още толкова са подали молби за руско гражданство. И докато в Киев се карат кой да седне на президентското и премиерското кресло, от провинциите им напомнят, че Украйна не е само Киев и Майдана. Още един пример за това е, че 400 000 украинци са поискали разрешителни за временен престой на територията на Русия. Поне докато се успокои ситуацията в родината им. В тази ситуация ЕС се опитва да привлече Украйна главно, за да си осигури енергийно спокойствие, тъй като през годините Киев неведнъж е изправял на нокти западните държави по време на споровете с Кремъл. Спомнете си газовата криза от 2009, когато цяла Европа остана на студено заради поредния им скандал.

Новият Изток и студената война с Европа

Студената война с Европа се оказа идеален повод за Владимир Путин да се обърне на изток. Докато ЕС и Вашингтон се опитват да накарат Москва да се съобрази с техните интереси, тя си намери нови съюзници в лицата на Индия, Китай, Япония, Индонезия и дори корейските републики. Обсъжда се създаването на азиатско-тихоокеанска зона за свободна търговия, която да е с по-облекчен режим и от този в ЕС. Икономическия пакт сам по себе си е заплаха за развитите икономики на Запада, но вече е официално, че са сключени и нови военни договори за производство на оръжие между Индонезия и Русия.

Любопитен факт е, че от новия евразийски пакт изхвърлена се оказа Турция. В Анкара са в шок, след като при телефонен разговор между Путин и Ердоган, Турция е получила неофициална заплаха за военна агресия от Русия, ако не спре да се бърка на Сирия и да действа срещу Башар ал Асад.

Къде е България? 

В цялата тази ситуация България се оказва между чука и наковалнята. От една страна, родината ни е член на ЕС, а от друга – голяма част от бизнес интересите ни са свързани и с Русия. Факт е, че близо 2/3 от приходите в туризма дължим именно на руските туристи, а много от тях избират и за втори дом нашата родина. Освен това реализирането на Южен поток ще ни осигури не само енергийна независимост, но и особена позиция в ЕС, в каквото в момента е Киев. Които по всяко време могат да врътнат газовото кранче на цяла Европа, както се е случвало неведнъж през годините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *