СТОТИЦИ ПРОТЕСТИРАХА В СКОПИЕ СРЕЩУ СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА ИМЕТО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

epa06805601 Protestors wave flags and shout slogans during an anti-government protest in front of the Parliament building in Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), 13 June 2018. Banner reading ' Republic of Macedonia towards everyone.' Demonstrators protested the government's politics as well as against a compromise solution in Macedonia's dispute with Greece over the country's name.  EPA/NAKE BATEV

Македонският президент идва в София в разгара на кризата

Около 1 500 граждани на Македония се събраха на протест пред сградата на парламента в Скопие, за да протестират срещу предложеното споразумение с Гърция за името, информира АП. Протестиращите изразиха подкрепата си за президента Георге Иванов, който заяви, че ще блокира сделката между Атина и Скопие. Иванов е категоричен, че бъдещото членство на страната му в ЕС и НАТО не е достатъчно извинение за подписването на такова „лошо споразумение“.

Демонстрантите скандираха „предатели“, развяваха знамена и носиха банери като „Ние имаме име и то е Македония“ по време на демонстрацията в сряда вечерта. Въпреки че имаше засилено полицейско присъствие, организираният в социалните мрежи протест беше мирен.

Президентът на Македония Георге Иванов пристига днес в София на двудневно посещение по покана на българския президент Румен Радев. Иванов идва у нас в разгара на политическата криза, провокирана от спора за името на страната.

Гръцки опоненти на сделката планират демонстрация в центъра на Атина в петък. Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че не очаква проблеми при гласуването на сделката в гръцкия парламент. В телевизионно интервю Ципрас изтъкна, че очаква депутатите да ратифицират сделката с „голямо мнозинство“, макар че националистите от „Независими гърци“ – малкият партньор в лявата коалиция, планира да отхвърли споразумението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *