СТОЛТЕНБЕРГ ОБЕЩАВА: МАКЕДОНИЯ ВЛИЗА В НАТО ВЕДНАГА ЩОМ СЕ РЕШИ СПОРА ЗА ИМЕТО

NATO Secretary-General Jens Stoltenberg speaks to the media outside PGE National Stadium, the venue of the NATO Summit, in Warsaw, Poland July 8, 2016. REUTERS/Jerzy Dudek

Генералният секретар на пакта е на първата си визита в Македония от три години насам

НАТО ще покани Република Македония да се присъедини като страна-членка на Северноатлантическия пакт след като бъде постигнато приемливо решение на спора за името с Гърция. Това каза пред държавната агенция МИА генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди пристигането си в Скопие.

На въпроса дали Македония ще получи покана за членство, без да се стигне до решение на спора с временното наименование – Бивша югославска република Македония той каза следното: „Не, позицията на НАТО остава непроменена. Всички решения в НАТО се приемат на базата на постигнат консенсус сред всички страни от НАТО. По време на срещата на върха в Букурещ, а и на всички останали 4 срещи, бе постигнато съгласие страната да се присъедини, след като се постигне взаимно приемливо решение на въпроса за името в рамките на ООН“, подчерта Столтенберг.

Той подкрепи преговорите между Македония и Гърция, но уточни, че този въпрос не влиза в неговите правомощия. Столтенберг ще остане два дни в македонската столица – днес и утре. По време на визитата си ще има срещи с държавните ръководители на западната ни съседка, с министри, както и с лидерите на някои политически партии. В края на посещението си Столтенберг ще даде съвместна пресконференция с премиера Зоран Заев.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *