СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ ВСТЪПВА В ДЛЪЖНОСТ КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Stevo Pendarovski pobeda bgnes

Той спечели изборите като кандидат на управялващите и наследява на поста издигатия от ВМРО-ДПМНЕ Георге Иванов

Пендаровски ще бъде петият президент на страната след обявяването на независимостта ѝ, но и първият президент от както държавата смени името си на Северна Македония. Церемониятапо встъпването в длъжност ще се проведе в парламента в столицата Скопие  и ще започне в 12 часа местно време.

Пендаровски ще положи клетва и официално ще започне да изпълнява длъжността президент на страната. След клетвата новият президент ще изнесе и пърават си реч пред македонския народ. Той поема поста от досегашния държавен глава Георге Иванов. Стево Пендаровски спечели вторият тур от президентските избори на 5 май срещу кандидата на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска Давкова.

България ще бъде представлявана от президента Румен Радев, който вече поздрави новия си колега за победата на изборите. В поздравителния адрес, държавният глава подчерта очакванията си за добра съвместна работа.

Очаква се гости на церемонията да бъдат и президентът на Албания Илир Мета и на Косово Хашим Тачи.

Стево Пендаровски има богат политически опит. Той е бил главен съветник за националната сигурност на покойния президент Борис Трайковски, а след това заема същата длъжност при наследника на Трайковски, Бранко Цървенковски между 2005 и 2009 г. По този начин Пендаровски работи за двете водещи партии – първоначално за ВМРО-ДПМНЕ, а след това и за СДСМ.

От 2008 до 2014 г. работи в Университета „Американ колидж“ в Скопие, където преподава международна сигурност, глобализация, световна политика и САЩ.

На президентските избори през 2014 г. СДСМ издигна кандидатурата му за опонент на Георге Иванов. Пендаровски загуби с близо 14% на втория тур. Придържайки се към позицията на СДСМ, Пендаровски не признава изборните резултати тогава.

Пендаровски обещава кабинетът на държавния глава да отразява мултикултурния характер на обществото. След като доста време беше национален координатор за присъединяването на Македония към НАТО, наскоро Пендаровски заяви, че през 2020 г. Скопие вече ще е столица на държава-членка на Северноатлантическия алианс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *