СТАРТИРА НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ СРЕЩУ АГРЕСИЯТА НАД МЕДИЦИ

Lineyka bgnes

Патрон на инициативата става омбудсманът Мая Манолова

С кръгла маса на тема: „Мерки за превенция на агресията срещу медицински лица“ Български лекарски съюз (БЛС) стартира национална информационна кампания за прилагане на мерки срещу проявата на агресия над медици. Кампанията ще бъде дългосрочна, позитивна и ще обединява усилията на институции, организации и медии. Омбудсманът Мая Манолова става патрон на кампанията.

По данни на Министерство на здравеопазването случаите на насилие в Спешна помощ са 47 за 2015 г., 28 за 2016 г., 25 за първите шест месеца на 2017 г. За периода 2013-2017 г. са образувани общо 60 досъдебни производства за насилие над медици, 33 са осъдени, а 4 са с ефективна присъда, отчитат от Прокуратурата. Най-често жертва на насилие са медиците от Спешна помощ. Причините за това са ниската култура и морал на пациентите, негативно медийно отразяване на събитията, недостатъчната комуникация пациент- лекар.

На форума ще бъдат представени обобщени данни от проведена анкета сред лекари и пациенти за насилието над медици, както и мерките, които БЛС ще предприеме за осигуряването на превенцията.

В дискусията ще се включат представители на законодателната и изпълнителна власт, Световната здравна организация, водещи лечебни заведения в страната, Българския червен кръст, Словенската лекарска камара, пациентски организации, медицински лица и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *