Станишев призна за олигархичен кръг около Корпоративна банка и Пеевски

Сергей СтанишевЛидерът на БСП Сергей Станишев призна, че има олигархичен кръг около Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев и предположи, че злополучно избраният за председател на ДАНС Делян Пеевски е част от него. Откровението прозвуча по време на пресконференция на Станишев във вторник, когато той за пореден път се упражняваше в безразборна стрелба по президента Росен Плевнелиев, за да докаже, че критичната му позиция към управляващите е проява на двоен аршин.

Обяснявайки, че Плевнелиев е свързан с кръга „Капитал”, който го номинирал за министър в кабинета “Борисов”, Станишев заяви, че в държавата „съществуват много кръгове”.

„Друг кръг е кръгът около КТБ, включващ самата банка и медиите, свързани с нея“, посочи лидерът на БСП. На въпрос на Mediapool дали свързаният с КТБ медиен магнат Делян Пеевски принадлежи към този кръг, Станишев отговори: „Предполагам, че да“.

На 14 юни, когато предложи Пеевски за председател на ДАНС, лидерът на българските и европейските социалисти обяви, че „трудните ситуации изискват нестандартно решение“, а премиерът Пламен Орешарски поясни, че го предпочел, защото бил „външен специалист“.

Плевнелиев обвинен в двоен стандарт – защо мълча за безобразията на ГЕРБ

Станишев стигна до признанието за Пеевски от „кръга КТБ“ след разгорещена тирада срещу президента Плевнелиев, който миналата седмица потвърди подкрепата си за гражданските протести срещу правителството и олигархичния модел и призова за предсрочни избори като изход от кризата.

“За съжаление, г-н Плевнелиев излезе от ролята на президент, който би трябвало да е обединител на българското общество и показа висока чуваемост към протестиращите, но и пълна глухота към мнението и позициите на друга значима част на обществото”, коментира председателят на БСП.

“Никой в държавата няма правото да претендира, че представлява цялото общество и че е гласът народен”, заяви още лидерът на социалистите. Според него президентът проявява двоен стандарт и това го лишава от морален кредит и доверието на значителна част от българите.

Станишев запита защо повече две години президентът Плевнелиев е мълчал за безобразията на ГЕРБ и “за задкулисния олигархичен модел на партията ГЕРБ, от която той беше министър, избран и няколко пъти спасяван от гласовете на партията „Атака“.

Мястото за политически дебат е парламентът, продължи лидерът на БСП и обвини Плевнелиев, че за последните седмици нито веднъж не укори ГЕРБ затова, че саботират Народното събрание и нито веднъж не ги призова да преосмислят тази позиция.

„Ако цената за доброто отношение от страна на Плевнелиев към парламента и правителството е условието ГЕРБ да участват в управлението, тази цена е неприемлива. Този подход поставя президента в обслужваща роля и позиция към Бойко Борисов и Цветан Цветанов и не отговаря на неговите конституционни задължения на президент и показва, че подозренията към неговата политическа пристрастност и обвързаност са основателни в много висока степен“, коментира лидерът на БСП.

„Тезите във финалната част от изказването на президента обслужват в най-голяма степен два политически и един икономически интерес“, продължи с анализа си Станишев.

„Единият политически интерес е интересът на Бойко Борисов и Цветан Цветанов за консолидиране на тяхната власт в ГЕРБ и за преборване на всички недоволни. Бързи предсрочни избори са единственият шанс за Борисов и Цветанов да консолидират своята власт в ГЕРБ и в парламентарната група на партията. Вторият политически интерес е ролята на „бабуването“ на новото дясно с очевидната идея, която прозира зад поведението на държавния глава да се формира коалиция между ГЕРБ и новото дясно. Този план е доста видим”, каза Станишев.

Последният интерес, по думите му, е по-скоро медийно-икономически и е на кръгове, с които Плевнелиев има стара обвързаност. Станише свърза президента с кръга „Капитал“ и с икономическите интереси около този кръг, с кръга около „Глобална България“ и с групата „Типинг пойнт“ (групата се свързва с Цветелина Бориславова – бел. Ред.), след което стигна и до прозрението за кръга около КТБ и предположи, че Делян Пеевски е част от него.

При всички тези грехове на президента, БСП няма да подкрепи искането на „Атака“ за отстраняването му от длъжност, защото “подобна процедура само би превърнала по изкуствен начин Плевнелиев в мъченик“. “За мен той не заслужава ролята на мъченик, Плевнелиев не заслужава чак такова вдигане на топката”, допълни Станишев.

“Имала ли е Моника Йосифова офшорка?”

Станишев се впусна и в разяснения как правителството на „Орешарски“ се бори с олигархията.

“Искаме да разберем как се разпределят европейските пари сред медиите, в кои банки и кога са вложени част от публичните финанси и каква е тази част, както и изнасяне на данни за собствениците на офшорните сметки – както сред политиците, така и сред бизнеса”, каза той.

По този повод бившият депутат от “Атака” Стоян Иванов, който присъства на пресконференцията на БСП в качеството си на репортер от вестник “Десант” (печатен орган на партия НФСБ), попита лидера на БСП имала ли е съпругата му сметка в офшорна зона. По думите на Иванов Моника Йосифова е притежавала фирмата “Валеджо консултс лимитид”, регистрирана в офшорна зона.

Станишев предположи, че става дума за лъжа и запита: “Ако това не е вярно ще се извините ли?”. Думите му предизвикаха бурен смях сред репортерите в залата, заради аналогията с крясъците на Волен Сидеров „Извини се бе!“

Преди седмица стана ясно, че съпругата на БСП-лидера Моника Йосифова е получавала крупни суми от европейските пари предназначени за медии както при правителството на Станишев (2005-2009 г.), така и при последвалото управление на ГЕРБ.

Иванов пък от своя страна в миналия парламент бе депутат от “Атака”, а след като напусна групата, прехвърли субсидията си към ГЕРБ и обяви, че Волен Сидеров го държи с подписани банкови гаранции по заем на офшорни сметки.

Станишев отхвърли възможността за влошаване на отношенията ни с евроатлантическите партньори. Независимо от необичайно резкия тон на позицията на Франция и Германия, които призоваха управляващите да чуят гражданското общество и предупредиха, че олигархичният модел е несъвместим с принадлежността към ЕС, Станишев заяви, че констатациите не се отнасят за сегашното управление. “Знаете, че модел не се създава за два месеца”, поясни той. По подобен начин и Бойко Борисов, докато беше на власт, приписваше всяка една критика на ЕС към предходните правителства и твърдеше, че не се отнася до него.

Станишев защити и назначението на Боян Чуков (щатен служител на ДС и изпълнителен директор на свързаната с Алексей Петров “Лев Корпорация” – бел.ред) за шеф на Съвета по сигурността към МС. Според него това назначение също няма да доведе до отдръпване на доверието от страна западните партньори. Според Станишев в мандата на тройната коалиция Боян Чуков си е бил все същия и не е имал проблем с нито един от западните посланици.

“Чувам от много хора, които са овластени, че изпълняват определена роля на информатори на различни посолства. Никак не отива на институции, които са мълчали за редица скандални назначения в институции пак с двоен стандарт, сега да изпълняват роля на информатори. Особено на високопоставени държавни институции”, каза още Станишев без да посочва кои институции визира.

Източник: mediapool.bg

5 коментара по “Станишев призна за олигархичен кръг около Корпоративна банка и Пеевски

 1. Абе хора , този мазен манипулатор Станишев няма ли поне малко срам та си позволява да коментира другите хора? Нали сме на това дередже най вече заради „мъдрото“ му управление. По голям циник не съм виждал . И как пък не вижда десетките хиляди които са против него и Орешарски а вижда десетте които го подкрепят? Наглост и дебелоочие, това е!

 2. ,, българските социалисти представляват една корумпирана и мафиотска политическа клика, която не мисли за интересите на българските граждани, а само за това как да задоволи своите собствени егоистични властови амбиции. БСП, преименуваната БКП, се превърна след т. нар. „Промяна“ в една шайка от милионери и мултимилионери, т. нар. левица, червената мафия и мутрите, олигарсите, които с вродения си инстинкт на крадци и пладнешки разбойници ограбиха държавата и доведоха народа до просешка тояга. Цялото ръководство на тази партия, към които принадлежи и този от снимката, новата червена олигархия, ограбили собствения си народ, са криминални престъпници, мястото им е на подсъдимата скамейка и в затвора и в никакъв случай в управлението на страната.“

 3. СТАНИШЕВ: ПОДСТРЕКАТЕЛСТВАТА КЪМ НАСИЛИЕ В РЕЧТА НА БУЗЛУДЖА:
  Ето адреса за ВИДЕОТО , показващо счупването на автобусните съкла ОТВЪТРЕ пред Парламента в нощта на 23.7.2013, за което БЯХА ПАК ОБВИНЕНИ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ПРОТИВ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОРЕШАРСКИ.
  http://www.youtube.com/watch?v=tAjD7ow7bPQ#at=268
  Диверсантът на КГБ, резидент в България, украинецът Станишеф доказа:
  1. Че цялата постановка с ТРОШЕНЕТО НА СТЪКЛАТА (ОТВЪТРЕ) НА ЗАЛОЖЕНИЯ пред „Парламента” АБТОБУС Е ЗАМИСЛЕНА И ИЗВЪРШЕНА ОТ „ЖЕРТВИТЕ“ (ЧЕРВЕНИ И ТУРСКИ ДЕПУТАТИ) В АВТОБУСА. Не им стигна чупенето на едно стъкло от едната страна и затова чупеха (пак отвътре) и от другата страна на автобуса, за да се инсценира по-масова „агресия” от страна на протестиращите. След това отговорността за това беше приписана на протестиращите от ИСТИНСКИЯ АТЕНТАТОР СТАНИШЕВ. Този път не беше катедрален храм „Св. Крал“, а само един автобус. Бива ли „лидер на БКП=БСП“ да лъже така безогледно и нагло?
  2. В речта си пред влюбените погледи на истеризираните „червени поклонници” на Бузлуджа Странишев пак излъга ГРЪМОГЛАСНО в тишината, че протестиращите в София „МЯТАХА КАМЪНИ, ПОТРОШИХА АВТОБУС…!” След това призова в РУСКИ СЛОВОРЕД:”СТИГА ТЪРПЯЛИ ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ”! И най злият БЪЛГАРСКИ КОМУНИСТ би казал на родния си български език:”СИГА СМЕ (СТЕ) ТЪРПЯЛИ ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ! (За РУСКИЯ ПРОВОКАТОР – България НЕ Е РОДНА СТРАНА, ТЯ Е АПЕТИТНА ХАПКА!
  3. Накрая, след като 4 ДНИ НАПРАЗНО СЕ ОПИТВАШЕ ДА ОБВИНЯВА (НЕОСНОВАТЕЛНО) ПРОТЕСТИРАЩИТЕ И ПАРТИЯ ГЕРБ В ПОДСТРЕКАТЕЛСТВА КЪМ БУНТ И МЕТЕЖ СТАНИШЕВ ЗАВЪРШИ „ПЛАМЕННАТА СИ АГИТАЦИЯ КЪМ ЧЕРВЕНИЯ ЕЛЕКТОРАТ” С БЕЗРАЗСЪДНИТЕ ДУМИ: „ИСКАМЕ ДА ПРЕНЕСЕМ БУЗЛУДЖА ВЪВ СОФИЯ”! И Този престъпник утре ще каже „ИСКАМЕ ИМПИЙЧМЪНТ НА ПРЕЗИДЕНТА”, КАКТО ИСКАШЕ „ГЛАВАТА НА БОРИСОВ, ГЛАВАТА НА ЦВЕТАНОВ” И НА ЕДИ-КОЙ СИ… С ПОМОЩТА НА ДЕБЕЛАН ПЕЕВСКИ, КАКТО ИСКА БЪЛГАРИЯ ЗА СЕБЕ СИ И РУСИЯ (И ТОВА ЛИ С ЦЕНАТА НА НЕПРЕСТАННА АГРЕСИЯ И ЛЪЖИ)?
  4. КОЙ ЩЕ ПОТЪРСИ СМЕТКА ЗА ТЕЗИ НАГЛИ ПРОВОКАЦИИ И КЛЕВЕТИ? ЗА ТОВА ИСТИНСКО ПОДСТРЕКАТЕЛСТВО НА НАСИЛИЕ? ТОВА ИЗИСКВА НЕЗАБАВНАТА НАМЕСА НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР! КАКВО ПО-ВАЖНО ИМА ДА РАЗСЛЕДВА ТОЙ, СЛЕД ТЕЗИ ЯВНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, КОИТО СЕ РАЗПРОСТРАНЯВАТ С ГЛАВОЛОМНА БЪРЗИНА В МРЕЖАТА, А И ПО СВЕТА! НЯМА ЛИ КОЙ ДА СПРЕ ПОРЕДНИТЕ БЕЗЗАКОНИЯ НА ИНФАНТИЛНОБЕЗОТГОВОРНИЯ (И ПОД ВЕЧНА ПРОТЕКЦИЯ) ПРОВОДНИК НА РУСКИ ОЛИГАРХИЧНИ ИНТЕРЕСИ В РОДИНАТА НИ –СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ?

 4. СДВР
  НЕ ИСКАМЕ АНАЛИЗИ НА ЧЕРВЕНОТО СДВР!
  Искаме отговори на въпроси:
  1. Откъде се взе този голям КАМЪК вътре в автобуса, преди да счупят народните любимци отвътре с него здравото („пукнато“) преди това стъкло от дясната страна на автобуса. Видя се как с голяма сила изблъскаха отвътре камъка – навън към хората всред с счупени парчета скъкла! КАМЪКЪТ СИ Е ПОРАСНАЛ САМ НА СЕДАЛКАТА или е ПРЕДВАРИТЕЛНО Е СЛОЖЕН ТАМ В МОМЕНТА НА КАЧВАНЕТО ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА ЛЪЖЛИВИЯ ПЛАН ЗА „потрошаване на автобуса от протестиращите“?
  2. Защо т.нар. ДЕПУТАТИ и МИНИСТРИ, които са НАРОДНИ ИЗБРАНИЦИ, изблъскват с такава сила голям камък – навън към хората – през счупващото се от тях самите стъкло. НЕ НОСЯТ ЛИ ТЕ ОТГОВОРНОСТТА ЗА НАРАНЯВАНЕТО НА ОКОЛНИТЕ, КОИТО НЕ СА ГИ НАРАНИЛИ ПРЕДИ ТОВА!
  3. Защо продължиха да трошат навън многобройни парчета стъкла към хората – умишлено , а не неволно – и от лявата и от дясната страна на автобуса. Депутатите не можеха да излязат навън, защото автобусът беше заобиколен отвсякъде. Остава версията – за да доинсценират лъжливото счупване и да наранят хората отвън с камък и стъкла!
  ЯСНО Е ЧЕ ЦЯЛАТА ПРОВОКАЦИЯ С „ИЗМИСЛЕНОТО НАСИЛИЕ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ“ Е РАБОТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ. ТРОШЕНЕТО НА СТЪКЛА ОТВЪТРЕ (С ВЗЕТИ ПРЕДВАРИТЕЛНО КАМЪНИ) Е КАТЕГОРИЧНО ПОТВЪРДЕНО. НИКОГО НЕ ИНТЕРЕСУВА ВЕЧЕ ДАЛИ СТЪКЛОТО Е БИЛО ПУКНАТО ИЛИ НЕ!
  НЕ Е РАБОТА НА СДВР ДА ПРАВИ „РАЗСЛЕДВАНЕ“ И ПРЕДНАМЕРЕНО ДА СИПЕ ЛЪЖЛИВИТЕ СВОИ „ВЕРСИИ“ ПО ИНАЧЕ ЯСНИЯ СЛУЧАЙ!
  4. НАРОДНИ ЛЮБИМЦИ, не забравяйте: С ВАШИТЕ КАМЪНИ – ПО ВАШИТЕ ГЛАВИ!

 5. СТАНИШЕВ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ИНСЦЕНИРАНИТЕ „НЕДОВОЛСТВА” ПРЕЗ ЗИМАТА И АПЕЛА МУ ЗА ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОРИСОВ:
  http://www.youtube.com/watch?v=KllSMOX8w58
  „Няма нищо страшно в предсрочни избори
  Предсрочните избори са демократичен начин на изход от цялостна криза. Тази криза ни дойде от управлението на господин Борисов и на партия ГЕРБ. СЪБУДЕТЕ СЕ! СЪБУДЕТЕ СЕ!
  И няма нищо страшно във предсрочни избори! Много по-страшно щеше да бъде, ако имаше продължаване на насилието. Господин Борисов… осъзна, че единственото налично и донякъде единственото на партия ГЕРБ спасение е това, да си подаде оставката, защото иначе щяха да бъдат пометени. Търпението на хората свърши. За предсрочните избори има ясно разписани текстове в конституцията и за отговорността на Президента. Ами това е неговата отговорност, тук не става дума за бягане от отговорност на БСП…”

  СТАНИШЕВ: ПОДСТРЕКАТЕЛСТВАТА КЪМ НАСИЛИЕ В РЕЧТА НА БУЗЛУДЖА:
  Ето адреса за ВИДЕОТО , показващо счупването на автобусните съкла ОТВЪТРЕ пред Парламента в нощта на 23.7.2013, за което БЯХА ПАК ОБВИНЕНИ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ПРОТИВ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОРЕШАРСКИ.
  http://www.youtube.com/watch?v=tAjD7ow7bPQ#at=268
  Диверсантът на КГБ, резидент в България, украинецът Станишеф доказа:
  1. Че цялата постановка с ТРОШЕНЕТО НА СТЪКЛАТА (ОТВЪТРЕ) НА ЗАЛОЖЕНИЯ пред „Парламента” АБТОБУС Е ЗАМИСЛЕНА И ИЗВЪРШЕНА ОТ „ЖЕРТВИТЕ“ (ЧЕРВЕНИ И ТУРСКИ ДЕПУТАТИ) В АВТОБУСА. Не им стигна чупенето на едно стъкло от едната страна и затова чупеха (пак отвътре) и от другата страна на автобуса, за да се инсценира по-масова „агресия” от страна на протестиращите. След това отговорността за това беше приписана на протестиращите от ИСТИНСКИЯ АТЕНТАТОР СТАНИШЕВ. Този път не беше катедрален храм „Св. Крал“, а само един автобус. Бива ли „лидер на БКП=БСП“ да лъже така безогледно и нагло?
  2. В речта си пред влюбените погледи на истеризираните „червени поклонници” на Бузлуджа Странишев пак излъга ГРЪМОГЛАСНО в тишината, че протестиращите в София „МЯТАХА КАМЪНИ, ПОТРОШИХА АВТОБУС…!” След това призова в РУСКИ СЛОВОРЕД:”СТИГА ТЪРПЯЛИ ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ”! И най злият БЪЛГАРСКИ КОМУНИСТ би казал на родния си български език:”СИГА СМЕ (СТЕ) ТЪРПЯЛИ ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ! (За РУСКИЯ ПРОВОКАТОР – България НЕ Е РОДНА СТРАНА, ТЯ Е АПЕТИТНА ХАПКА!
  3. Накрая, след като 4 ДНИ НАПРАЗНО СЕ ОПИТВАШЕ ДА ОБВИНЯВА (НЕОСНОВАТЕЛНО) ПРОТЕСТИРАЩИТЕ И ПАРТИЯ ГЕРБ В ПОДСТРЕКАТЕЛСТВА КЪМ БУНТ И МЕТЕЖ СТАНИШЕВ ЗАВЪРШИ „ПЛАМЕННАТА СИ АГИТАЦИЯ КЪМ ЧЕРВЕНИЯ ЕЛЕКТОРАТ” С БЕЗРАЗСЪДНИТЕ ДУМИ: „ИСКАМЕ ДА ПРЕНЕСЕМ БУЗЛУДЖА ВЪВ СОФИЯ”! И Този престъпник утре ще каже „ИСКАМЕ ИМПИЙЧМЪНТ НА ПРЕЗИДЕНТА”, КАКТО ИСКАШЕ „ГЛАВАТА НА БОРИСОВ, ГЛАВАТА НА ЦВЕТАНОВ” И НА ЕДИ-КОЙ СИ… С ПОМОЩТА НА ДЕБЕЛАН ПЕЕВСКИ, КАКТО ИСКА БЪЛГАРИЯ ЗА СЕБЕ СИ И РУСИЯ (И ТОВА ЛИ С ЦЕНАТА НА НЕПРЕСТАННА АГРЕСИЯ И ЛЪЖИ)?
  4. КОЙ ЩЕ ПОТЪРСИ СМЕТКА ЗА ТЕЗИ НАГЛИ ПРОВОКАЦИИ И КЛЕВЕТИ? ЗА ТОВА ИСТИНСКО ПОДСТРЕКАТЕЛСТВО НА НАСИЛИЕ? ТОВА ИЗИСКВА НЕЗАБАВНАТА НАМЕСА НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР! КАКВО ПО-ВАЖНО ИМА ДА РАЗСЛЕДВА ТОЙ, СЛЕД ТЕЗИ ЯВНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, КОИТО СЕ РАЗПРОСТРАНЯВАТ С ГЛАВОЛОМНА БЪРЗИНА В МРЕЖАТА, А И ПО СВЕТА! НЯМА ЛИ КОЙ ДА СПРЕ ПОРЕДНИТЕ БЕЗЗАКОНИЯ НА ИНФАНТИЛНОБЕЗОТГОВОРНИЯ (И ПОД ВЕЧНА ПРОТЕКЦИЯ) ПРОВОДНИК НА РУСКИ ОЛИГАРХИЧНИ ИНТЕРЕСИ В РОДИНАТА НИ –СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *