Сринаха се акцийте на Гугъл

ГугълАкциите на интернет гиганта Гугъл паднаха с 10 процента, а търгуването им на нюйоркската фондова борса беше спряно за два часа и половина.

Това стана след преждевременното публикуване на доклад за слаби приходи, който изненада инвеститорите, съобщи Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Акциите на компанията вчера се търгуваха за 754 долара, но след появата на доклада, оказал се чернова, те се сринаха до 676 долара. Тогава Гугъл спря търговията за два часа и половина при стойност 687 долара. Компаниите обикновено спират търговията, когато се готвят да направят съобщение до инвеститорите по време на пазарния ден, но два часа и половина е необичайно дълго прекъсване. След като търговията беше възобновена, акциите на Гугъл леко се покачиха, но все пак завършиха деня със спад от 8 процента или 60,49 долара, достигайки 695 долара.

Интернет гигантът обвини печатната фирма „Ар Ар Донъли“, че е публикувала с повече от три часа по-рано отчета му за последното тримесечие, според който приходите му са намалели с 20 процента в сравнение със същия период на миналата година, като са достигнали 2,18 милиарда долара.

В същото време компютърният гигант Майкрософт обяви, че чистите му приходи са намалели с 22 процента през последното тримесечие, съобщи Асошиейтед прес. Компанията, която следващата седмица пуска в продажба новата операционна система „Уиндоус 8“, каза, че чистите й приходи са били 4,47 милиарда долара или 53 цента на акция. Това е с 22 процента по-малко от регистрираните миналата година 5,7 милиарда долара или 68 цента на акция. След обявяването на резултатите акциите на Майкрософт паднаха с 93 цента или 3,1 процента до 28,57 цента.

Падането на акциите на Гугъл и Майкрософт доведе до понижение с 1 процент на индекса на високотехнологичните дружества Насдак. Други индекси приключиха деня с по-малки загуби. Насдак спадна с 31 пункта до 3,073. Промишленият индекс Дау Джоунс се понижи с 8 пункта до 13,549, а индексът Стандард енд Пуърс 500 намаля с 4 пункта до 1,457.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *