Срещу ЧЕЗ: Подпалиха ритуално грамадни сметки за ток

Сметки за ток50 души запалиха показно двойно завишените си сметки за ток за месец декември пред сградата на ЧЕЗ – Благоевград. По-ниски цени на тока, съобразени с доходите, и незабавна проверка на всички енергоразпределителни дружества заради завишените сметки поискаха протестиращите, съобщи Struma.bg.При нормални сметки от 60-70 лв., за месец декември платих 165 лв., при положение че се отопляваме на дърва, възмущаваше се Людмила Манова, организатор на протеста от Гражданско движение „Сила“.

Протестът започна вяло пред сградата на общината, охраняван от органите на реда. Повечето дошли на митинга коментираха, че българинът умее да протестира само пред телевизора, с което оправдаха слабото присъствие на граждани.

Поместих сметката си от 320 лв. за ток във фейсбук и мой приятел от Белгия си помести неговата фактура от 160 евро. Разликата е, че аз отоплявам две стаи, а той къща от 200 кв.м, и неговата заплата е десетки пъти по-голяма от моята, каза Ели Огорелкова от Благоевград.

Пред офиса на ЧЕЗ в Сандански демонстративно в знак на несъгласие с високите декемврийски и януарски сметки 70 граждани запалиха фактурите си. Те изразиха готовност да депозират поотделно жалби в клона на Енергото в Сандански с искане да им се преразгледат два-три пъти по-високи сметки, които са получили и трябва да платят.

Дияна Стоянова, която живее на ул. „Братя Миладинови” в града, обяви, че има начислени 3000 киловата еленергия за м. декември на стойност 575 лв. Отоплявам се с 2 климатика, имам печка на дърва и бойлер със слънчева енергия и хладилник и фризер. Ако тази енергия, която ми е начислена за тези елуреди, е за 575 лв., съм готова да напусна страната и да живея на друго място. Ще търся правата си и няма да платя тази сметка.

Мария Георгиева показа фактура, от която стана ясно, че е изразходвала 1000 киловата, а у дома се отоплява с дърва и има само хладилник и бойлер. За месец ноември съм платила 75 лв., сега трябва да платя 270 лв. Когато направих справка в клона в Сандански, те ми казаха да пусна жалба и да проверят дали електромерът ми е изряден.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *