Среден за Орешарски! КНСБ ще поведе индустриалните протести

Пламен ДимитровСиндикатите предупредиха, че се готви нова вълна социални бунтове. Първи на протест в края на месеца ще излязат работещите в „Български пощи“, а след тях и служителите от БДЖ, енергийния сектор и машиностроенето.

КНСБ настоява за 10% увеличение на работните заплати в бюджетните сектори – здравеопазване, социални дейности и култура, които са замразени вече четвърта година. Синдикатът постави оценка среден три на релси на правителството „Орешарски“.

„51% от българите живеят с доход до минималната работна заплата и под нея. Това са 3 милиона и 700 хиляди българи, които са с доход в домакинствата под 310 лева. Такова число никога не е имало. КНСБ ще води индустриални конфликти, индустриални протести и стачни или протестни действия със социални искания и с искания за увеличение на доходите на хората”, коментира Пламен Димитров, председател на КНСБ.

От КНСБ са готови да оглавят протестите и ще настояват за редовно изплащане на заплати и увеличение на доходите. Синдикалистите предричат тежка есен въпреки предприетите от кабинета социални мерки, които според КНСБ са недостатъчни. Те поискаха да се въведе необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата.

Източник: fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *