Срамота! Любимецът на Станишев шокира Европа

Станишев и ВигенинМераците на външния министър Кристиан Вигенин да върне агентите на ДС във властта потресоха Евросъюза. Колегите на бившия червен евродепутат му припомнят, че в цивилизования свят се оказва „почит и уважение към жертвите на тоталитарните режими, а не към служителите на тайната полиция взели пряко или косвено участие в тези репресии“.

В специална декларация по темата от Брюксел пишат:

„Опитите за възстановяване на дипломати-агенти на бившата ДС не са добър сигнал за България“, пише в позиция на германските евродепутати от ЕНП/ХДС Михаел Галер и Елмар Брок, който е и председател на Комисията по външни работи на Европарламента.

„С голямо огорчение научихме, че нашият бивш колега Кристиан Вигенин – представител на младото поколение български политици, съвместно с когото сме работили в Комисията по външни отношения в Европейския парламент – непосредствено след утвърждаването му за нов министър на външните работи на България е заявил, че негов водещ приоритет като министър ще бъде реабилитацията на бившите щатни и нещатни сътрудници на комунистическата Държавна сигурност, доскоро заемали отговорни постове в българската дипломатическа служба. Считаме за напълно неуместни изявленията на г-н Вигенин, че тези хора са били „репресирани“ и „унижени“ и че представляват „потенциал, който не трябва да бъде разпиляван“, пише още в позицията.

„Българското Народно събрание през 2000 г. прие Закон за обявяването на комунистическия режим в България за престъпен. През последните четири години България направи някои важни стъпки за осмислянето своето комунистическо минало, включително като разшири достъп на всички граждани до архивите на репресивните институции на комунистическата власт, а и като се присъедини към инициативата 23 август да бъде честван като Ден за почит на паметта на жертвите от престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими. Считаме, че тези постижения не трябва да бъдат поставяни под въпрос, а да бъдат съхранявани, поощрявани и задълбочавани, с оглед преодоляването на травмите от тоталитаризма“, завършват евродепутатите.

Източник: dartsnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *