СПРЯХА С АКТ ДВА ОТ ГЕНЕРАТОРИТЕ НА „ТОПЛОФИКАЦИЯ-ПЕРНИК“ – ГОРИЛИ БИОМАСА

TEC pernik bgnes

До месец трябва да приключи и прокуорската проверка за горивото използвано в централите

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Перник днес издаде принудителна административна мярка за спиране на дейността на парогенератори 4 и 5 на „Топлофикация – Перник“, съобщиха от МОСВ. Мярката е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса, в нарушение на издаденото комплексно разрешително на дружеството. Спирането ще бъде извършено, като се преустанови подаването на горива към котлите с цел принудително извеждане от експлоатация. Срокът на действие на мярката е до изпълнение на условията на действащото комплексно разрешително.

Прокуратурата потвърди, че че е горена биомаса и RDF отпадъци в Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ – „Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация-Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД, което като самостоятелно горене не представлява проблем.

Налице обаче е несъответствие между разрешеното и използваното в процеса на горене, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг пред журналисти. Информация в справката на ДАНС показва, че има внесени материали от чужбина. Откъде точно обаче не стана ясно.

Всички разпоредени от главния прокурор проверки за спазване изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците ще бъдат извършени от МОСВ в указания срок от 1 месец. Ще бъдат проверени издадените разрешителни за съхранение и изгаряне на отпадъци, документите за осъществяване на производствената дейност на топлофикационните дружества; видът и количеството съхранявани и използвани за горене отпадъци и съответствието им с документацията на дружествата. На прокуратурата ще бъдат предоставени и данни за извършени измервания и проби.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова не каза какво наказание може да бъде наложено, тъй като все още се извършва проверка. По Закона за съдебната власт проверката може да продължи 2 месеца, но главният прокурор е определил проверката да бъде до 1 месец. Самата Арнаудова очаква проверката да приключи много по-бързо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *