СПОРЕД ТУРЦИЯ РАКЕТИТЕ С-400 НЕ СА ЗАПЛАХА ЗА НАТО

с-400-300_cr

Съюзниците се тревожат, че радарите на системите ще предават данни за новите изтребители F-35

Зенитните ракетни системи С-400, които Турция купува от Русия, не представляват никаква заплаха за НАТО. Това заяви турският министър на отбраната Нуретин Джаникли в Брюксел след преговори със своя американски колега Джеймс Матис. „САЩ се безпокоят, че радарите на С-400 могат да предават данни за изтребителите от пето поколение Ф-35 и други оръжия на НАТО. В тази връзка много сенатори са против покупката на тези системи от Турция. Ние обяснихме, че няма никаква заплаха и няма да има. Гарантирахме, че С-400 няма да създават никакви заплахи за оръжията на НАТО. С-400 ще бъдат доставени и приети на въоръжение в Турция, затова по този въпрос не може да има никакви дискусии“, каза Джаникли.

Той също така съобщи, че Турция очаква от страна на САЩ честно да изпълнят своите ангажименти за доставката на Ф-35. „Отношението на САЩ ни принуди да се обърнем към други за покупката на системи за ПВО, така че споразумението за С-400 с Русия трябва да се разглежда именно под този ъгъл. Ако и по въпроса за Ф-35 бъде взето решение, противоречащо на нашето споразумение за доставка, тогава ние ще бъдем принудени да търсим изход от тази ситуация. Това е наше право“, подчерта турският министър на отбраната.

Камарата на представителите на американския Конгрес прие на 25 май законопроект за бюджета на Пентагона през 2019 финансова година. Той лишава министъра на отбраната от възможността за одобри доставката на американско оръжие за Турция без предоставянето на специален доклад, засягащ покупката на руски зенитни ракети С-400 от Анкара. Турция изрази желание да купи над 100 изтребители Ф-35А. Предлаганата от американските законодатели мярка може сериозно да попречи на този договор. Говорителят на турското МВнР Хами Аксой заяви на 25 май, че Турция може да предприеме мерки срещу САЩ, ако Вашингтон откаже да достави Ф-35.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *