СПОРЕД ТРЕНД 3% Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЦАЧЕВА И РАДЕВ

glasuvane bgnes

След тях се нареждат Красимир Каракачанов, Ивайло Калфин и  Веселин Марешки

Минимална е разликата в подкрепата, която събират двамата основни кандидати за Дондуков 2 дни преди изборите. И Радев и Цачева избраха да избягат от широк дебат с останалите кандидати и явно ходът им е успешен защото и в проучването на изследователски център Тренд те са на първите две места и то с комфортна преднина пред останалите. Въпреки това обаче те остават твърде близо един до друг, което прави трудно прогнозирането на победителя от първия тур.

Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева ще получи 27.3% от гласовете според резултатите от проучването. 24% ще има ген. Румен Радев подкрепян от БСП. Трети според проучването ще остане Красимир Каракачанов, който има 12.1%. Това означава почти сигурен балотаж между Радев и Цачева.

Четвърти и пети с много близки резултати се нареждат Ивайло Калфин (6.7%) и Веселин Марешки (6.3%). С 5.4% следва Трайчо Трайков. Пламен Орешарски би получил 3.2% от гласовете, а Татяна Дончева – 2.2%.

Близо 60% от всички запитани декларират, че със сигурност ще упражнят правото си на глас, но традиционно реалният процент на гласоподаване остава по-нисък. 44% пък знаят още преди кампанията за кого ще гласуват, докато 19% са взели решение по време на самата кампания.

Три четвърти от запитаните (75%) биха гласували с „да“ на въпроса дали подкрепят народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство с два тура. Малко под половината пък биха подкрепили въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите, докато 40% биха гласували с „не“ на този въпрос. Най-висок процент (80%) събира подкрепата за намаляването на годишната държавна субсидия на политическите партии и коалиции.

Такива тенденции очертава национално представително проучване на изследователски център „Тренд“, проведено сред 1004 души, интервюирани лице в лице. Теренът на изследването е между 19 и 26 октомври 2016 г. Проучването е осъществено със собствено финансиране на изследователски център „Тренд“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *