СПИРАТ БРИФИНГИТЕ НА ОПЕРАТИВНИЯ ЩАБ, ОТЧИТАТ 57 НОВИ СЛУЧАЯ ЗА ДЕНОНОЩИЕТО

sHTAB

Оперативният щаб спира сутрешните си брифинги. Съобщения ще правят секретаря на щаба доцент Димо Димов. Информацията ще се предоставя чрез съобщения до медиите.

„Информацията ще бъде представена под формата на съобщения от секретаря на щаба доц. Димо Димов. Въпросите, които имате, ще може да отправяте чрез ресорните пресцентрове. Мотивът за това е, че българското общество е достатъчно добре информирано за коронавируса, а и все по-често започват да се чуват гласове на критика, според които брифингите нанасят повече вреда, отколкото полза.“, съобщи говорителката на правителството Севдалина Арнаудова. Спирането на редовните брифинги на Националния оперативен щаб се случва по решение на премиера Бойко Борисов.

1126 са изследваните през последното денонощие проби. Общо 47 636 са направените проби до момента, съобщи доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб.

Активните случаи са 1 232. 317 пациенти се намират в болница за лечение, от тях 43 са в интензивно отделение. 5 нови положителни проби при деца между 2 и 16 години са установили лабораториите.

Четири нови случаи на заразени медици има за денонощие. Общо инфектираните медициниски лица стават 174. 11 нови пациенти са излекувани, така общият им брой е 287.

Три са смъртните случаи в страната за последното денонощие. Общият брой на смъртните случаи е 69. В Сливен е починал и лекар – 43-годишна жена, при която заболяването е протекло изключително бързо.

Три сценария на развитие на пандемията прогрозират специалистите в световен мащаб, каза доц. Димов.

Сценарий 1

Серия от повтарящи се малки вълни, които ще се проявяват и през лятото, последователно, за период от 2 години, с тенденция към намаляване през 2021 г.

Сценарий 2

По-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г., което е типично за сезонните респираторни заболявания, и последващи една или повече по-малки вълни през 2021 г.

Сценарий 3 – т. нар. бавно изгаряне на причинителя

Текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел.

Независимо от сценария, който ще последва тази пандемия, очакванията са между 18 и 24 месеца да има значителна активност на коронавирусната инфекция, уточни доц. Димов от оперативния щаб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *