СПЕЦПРОКУРАТУРАТА ЗАДЪРЖА КМЕТА И ЗАМЕСТНИК КМЕТА НА ОБЩИНА БОЖУРИЩЕ

Geshev bgnes

Продали 80 дка за 160 000 лв. вместо за 8 милиона

В повечето малки градове всички се познават и има оплетен кръг от зависимости. Принципната ситуация в страната е, че се краде много и нагло, и затова се намираме на това положение. Това заяви на пресконференция в Божурище зам.-главният прокурор Иван Гешев. По-рано днес спецпрокуратурата проведе акция в общината.

Събраните до момента доказателства сочат, че от 21 ноември 2018 г. до 27 декември 2018 г.,  в условията на продължавано престъпление  кметът Георги Димов  е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага. По този начин той е значително ощетил общината.

По информация на спецпрокурорът Иван Гешев въпросните имоти, които в момента са частна общинска собственост, преди са били стопанисвани от държавата. „Държавата им е предоставила безвъзмездно и в резултат на манипулирани търгове са продадени за 160 000 лева тези 80 дка. По-малко от 80 евро на квадрат едва ли могат да бъдат намерени такива имоти“, коментира случая Гешев. Купувачите са четири – три търговски дружества и едно частно лице. Интересното е, че един от имотите е на висш магистрат – следовател на НСлС, който също ще бъде проверяван.

Заместникът на главния прокурор отрече акцията в Божурище да е свързана с изборите и заяви, че вече три пъти е предупреждавал кметовете в страната.  Принципът е – краде се много и се краде нагло и за това се намираме в това положение, обобщи зам.-главният прокурор на брифинг в Божурище.

Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица, но на по-късен етап може да бъдат задържани кметът Георги Димов, заместник-кметът на общината, както и още едно длъжностно лице. Иван Гешев съобщи още, че сигналът до службите е изпратен преди няколко месеца от председателя на местния общински съвет.

Заместник-главният прокурор благодари за съдействието на Антикорупционната комисия. „Слухът, че тази комисия е умряла, е преждевременен“, смята той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *