СПАСИТЕЛИТЕ НЕ СЕ ОТКАЗВАТ: ПРОДЪЛЖАВА ТЪРСЕНЕТО НА БОЯН ПЕТРОВ

Sisha Pangma int

Близките на алпиниста се надяват на чудо, вече няма риск за живота на екипите, провеждащи издирването

Спасителната операция по издирването на българския алпинист Боян Петров ще продължи и днес. Това заяви пред БНР алпинистът Кирил Петков, който е от екипа на Петров. Вчера спасителните екипи откриха негови вещи при лагер 3.

„Китайската група остана, не се прибраха, въпреки че можеха, с идеята да се анализират сравнително нископланински точки между лагер 1 и базовия лагер. Сега обхождат тези точки. Мисията не е приключила, продължава, докато не свършат всички тези възможности“, обясни Петков. Тази сутрин е било слънчево, сега върхът е покрит с облак, има и мъгла.

Търсенето е концентрирано на по-ниска височина, където все пак има възможност българинът да бъде открит жив и където е по-безопасно за спасителите. „Беше страшно, когато те бяха на десет метра от върха. Говорим за 8 хиляди метра. Тогава нямаше смисъл да се натиска още 10 метра да се стигне до самия връх, защото там нямаше никакъв шанс Боян да се намери жив. А за 10 метра, само за да се намери потенциално тялото му, за което също беше много малък шансът, въобще не си заслужаваше рискът за тези хора. Сега вече говорим за по-ниската част на планината. Рискът е ако не нулев, то поне много малък, непопълнено квадратче.“

Много вероятно е Боян Петров да е паднал в пропаст между лагер 3 и връх Шиша Пангма, това предположение е направил по-рано най-добрият шерп в спасителната мисия. „Това е личната теория на най-добрия шерп, който е и приятел на Боян. Той смята, че трагедията може да е станала заради покритите със сняг големи пропасти. Там съвсем леко отклонение може да ти коства живота”, коментира пред  NOVA Кирил Петков, който е в Химилаите и участва в акцията.

Днес е десетият ден от началото на операцията по издирването на Боян. В следващите дни екипът му ще даде пресконференция за това как е протекла операцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *